Les discoteques de la Zona Hermètica obren tot i la prohibició

Cinc locals han aixecat la persiana aquest dijous en la primera jornada amb el nou pla d’usos en vigència | Asseguren que mantindran l’activitat per preservar els negocis i els llocs de treball

Un cotxe de la Policia Municipal davant del DrinkKing
Un cotxe de la Policia Municipal davant del DrinkKing | Juanma Peláez
Albert Segura
03 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:38h
Aquest dijous ha estat el primer dia d’obertura de discoteques a la Zona Hermètica amb el nou pla d’usos del barri de Gràcia en vigència, que restringeix l'activitat de discoteques i bars en aquest àmbit. Això, però, no ha estat cap impediment perquè els empresaris hagin pujat la persiana tot i la prohibició, tal i com ja van avançar que farien a NacióSabadell. Asseguren que és la única manera que tenen de defensar la seva activitat i els llocs de treball, sobretot quan la sintonia amb l’Ajuntament no ha fructificat per trobar una alternativa al tancament.
 
De tots els locals habituals, han obert portes uns cinc locals com Park Paladium, DrinkKing i Manisero de la Salsa. N’hi ha, com el Bora Bora, que aquest dissabte ja no van obrir, donat que han iniciat la temporada de carpes d’estiu a Granollers, subtituïnt, així, l’activitat a Sabadell. Amb tot, la normalitat ha estat la tònica d’aquesta primera nit d’obertura sense permís, sense l'afluència dels tradicionals dijous universitaris, però amb activitat ben viva a l'interior de les sales.
 
Els empresaris mantenen que amb el baix volum d'activitat que s'hi duu a terme en comparació a ara fa deu anys no fan mal a ningú, i no generen les molèsties que van dur a replantejar urbanísticament el barri de Gràcia. "Dels tretze locals que segueixen dempeus avui obrim cinc, les molèsties són mínimes, volem trobar una solució coherent pel bé de tots i de tota la ciutat", explicava aquesta matinada de divendres Joan Cosp, president de l'associació d'empresaris de l'oci nocturn de la Zona Hermètica a les escales d'entrada a la seva discoteca, Park Paladium
 

Cues a l'entrada a la discoteca DrinkKing. Foto: Juanma Peláez


L'objectiu de l'Ajuntament, tal i com va aprovar el ple en la sessió de maig, és tractar quina ha de ser la nova distribució de l'oci nocturn a la ciutat, un espai que s'abordarà no com a solució a curt termini, si no a mesos vista. Això suposa que l'activitat en aquestes discoteques no se salvarà, donat que tal i com estableix el pla d'usos a Gràcia, els locals han de tancar.

Amb tot, l’Ajuntament ja ha avançat que actuarà amb la llei a la mà. “Començarem el procés administratiu, obrirem un expedient, molt garantista, pot trigar mesos a executar-se si presenten un recurs, cosa que si fos ells jo també faria”, assenyalava en roda de premsa el regidor d’Espai Públic, Xavi Guerrero. D’aquesta manera, la imatge d’agents de la Policia Municipal baixant persianes i tancant locals no serà un fet, ni aquesta setmana ni, probablement, aquestes primeres setmanes d’estiu.
 

La discoteca DrinkKing, aquest dijous. Foto: Juanma Peláez



Precinte de locals
 
Tal i com estableix el procediment previst, l’obertura de locals incompleix el Pla Especial 63, de manera que es traslladarà aquest fet al departament de Llicències i Disciplina d'Activitats de l'Ajuntament, que iniciarà expedients de cessament d'activitat.

Serà llavors quan s'iniciarà un període d'audiència, en què els propietaris podran presentar al·legacions. Al final del procés, si es contrari als interessos dels privats, s'ordenarà el cessament amb mesura d'excepció forçosa. Això significa que el local s'acabarà precintant.
 

Accés a la discoteca Manisero de la Salsa. Foto: Juanma Peláez