​Sabadell, ciutat d'anunci

Els carrers de la ciutat han aparegut en espots de marques d’arreu del món | Cada any es fan una quarantena de rodatges a la capital vallesana

La plaça Sant Roc, convertida en una plaça italiana per celebrar el Mundial de 2006
La plaça Sant Roc, convertida en una plaça italiana per celebrar el Mundial de 2006 | Juanma Peláez
01 d'agost del 2016
Actualitzat el 02 d'agost a les 12:04h

La plaça Sant Roc, convertida en una plaça italiana per celebrar el Mundial de 2006. Foto: Juanma Peláez


Estar assegut al sofà de casa veient una pel·lícula i que de cop hi hagi una pausa publicitària és, per a molts, un inconvenient, un bon moment per anar al lavabo, anar a buscar alguna cosa a la nevera o revisar què diuen els amics a Facebook o Twitter. Però en determinades ocasions, una imatge pot fer-te saltar del sofà en reconèixer un indret quotidià, convertit per un instant en un circuit de cotxes, una plaça d’un petit poble italià o en l’avinguda d’una gran ciutat europea.
 
Això és el que passa amb Sabadell, una ciutat que s’ha fet un lloc com escenari de rodatge d’anuncis que s’han vist per tot el món. Emplaçaments com l’Eix Macià, el Parc Catalunya, la plaça Sant Roc o la Pista Coberta d’Atletisme s’han convertit en algunes de les localitzacions preferides per moltes marques conegudes aquí, com ara McDonald’s, Seat o Danonino, i d’altres reconegudes en altres indrets del món, com la cervesa italiana Peroni o la plataforma digital de televisió britànica Freeview.
 
L’art de la televisió permet convertir carrers quotidians en grans escenaris, que juguen amb elements fixes i d’altres d’afegits per crear una la il·lusió que es tracta d’un màgic racó d’una petita vil·la o l’avinguda d’una ciutat futurista. Sabadell té la capacitat camaleònica de camuflar-se entre un extrem i l’altre, amb un conjunt arquitectònic com el de les Torres de l’Eix Macià, el centre de la ciutat o l’aroma underground que pot oferir el camí de Can Quadres, en direcció a la Pista Coberta d’Atletisme, però també l’entorn natural que ofereix el Parc Agrari.
 
Celebrant el Mundial d'Itàlia i volant per sobre del Parc Catalunya
 
Entre els anuncis que s’hi han rodat al llarg dels darrers anys hi destaquen de diverses categories, però és ben curiós veure com la plaça Sant Roc es pot convertir en el centre de la celebració del Mundial de Futbol de la selecció italiana de 2006. És el cas de la cervesa Peroni, que l’any 2010 va convertir el centre de la ciutat en una festa. Identifiqueu Sabadell a l’anunci?
 

 
La plataforma digital de televisió britànica Freeway també va escollir Sabadell per a mostrar el seu producte al món, concretament diversos carrers de l’Eix Macià i també el Parc Catalunya. El protagonista de l’espot recull globus d’heli amb el nom de diversos canals i acaba sobrevolant el llac del parc des de la passarel·la, on es veu perfectament la Senyera onejant i de fons l’Hotel Sabadell, l’embarcador, El Corte Inglés i fins i tot la Mola.
 

 
Sabadell, a la Catalunya Film Comission
 
Amb tot plegat, Sabadell és la vuitena ciutat catalana que més rodatges va acollir durant el 2015, amb un total de 40 produccions, segons dades recollides per la Catalunya Film Comission del departament de Cultura de la Generalitat. La ciutat és membre d’aquesta xarxa des del 2008, i durant aquest temps les localitzacions més sol·licitades han estat el Parc Catalunya i l'Eix Macià, així com alguns dels carrers vianantitzats del centre, la pista coberta d'atletisme i el seu entorn, el cementiri, el Rodal i el Teatre Principal.

Aquests emplaçaments també es van repetir durant el 2015. De fet, les gravacions a Sabadell han crescut respecte al 2014, quan es van rodar 37 produccions, però es mantenen per sota del 2013, amb 42. El municipi se situa per darrere de poblacions com Barcelona, escenari català indiscutible amb 3.311 rodatges, l'Hospitalet de Llobregat (172) i el Prat de Llobregat (121).