La cessió de Cal Balsach i la sanitat tensen el ple

La demanda d’informació per part d’un jutge desperta recels entre l’oposició | Les dues mocions sobre la sanitat a la comarca queden aparcades fins el proper ple

Cartells de protesta al ple
Cartells de protesta al ple | Juanma Peláez
Redacció
27 de maig del 2016
Actualitzat a les 12:00h
El ple del mes de maig ha estat certament estrany, amb concentracions dins i fora de l’Ajuntament i amb una colla de mocions, tres de les quals han acabat quedant apartades. A l’exterior del consistori, treballadors de la Clínica del Vallès i seguidors del Centre d’Esports Sabadell han fet sentir la seva veu mentre al saló de plens es plantejaven els temes que els afectaven directament.

Les dues mocions sobre el model sanitari a Sabadell han quedat apartades per a la propera sessió, motiu pel qual Ciutadans ha traslladat a l'alcalde la seva preocupació per la voluntat del govern sobre com resoldre la situació dels treballadors a la Clínica del Vallès.

Ombres a Cal Balsach
 
L’oposició ha vist ombres en la cessió de l'edifici annex de Cal Balsach, a la Creu Alta, al casal popular El Tallaret, tot plegat després que un jutge hagi demanat a l’Ajuntament informació sobre el procediment que s’està duent a terme. Una denúncia prèvia ha encès les alarmes, en considerar que les clàusules establertes en el procés no són beneficioses de manera equitativa per a tothom. El govern ha volgut posar pau assegurant que hi havia totes les garanties jurídiques, i finalment s’ha aprovat el plec de clàusules amb el vot en contra del PSC, mentre que Ciutadans i PP s’han abstingut.
 
Compromís per l’oci nocturn
 
A menys d’una setmana perquè els locals de la Zona Hermètica hagin de tancar, el ple ha debatut sobre el model d’oci nocturn que necessita la ciutat. Els grups municipals de PP i Ciutadans han presentat una moció per garantir l’oci nocturn a la ciutat. En la prèvia a la moció, l’expresident de l’Associació de Locals d’Oci de la Zona Hermètica, Francisco González, ha exposat la necessitat de tenir una oferta d’aquestes característiques a Sabadell, recordant que la seva implantació es va idear després de diversos accidents mortals de joves que anaven de festa a altres localitats, i remarcant el canvi que ha experimentat l’espai en els darrers anys, amb una important reducció d’espais que es tradueix amb una superfície total de 3.300 metres quadrats disponibles.
 
El govern ha reconegut el caràcter especialment restrictiu i injust en el barri de Gràcia, que ho és molt més que en altres barris de la ciutat, motiu pel qual s’han compromès a treballar de manera conjunta per definir el model d’oci nocturn que li cal a Sabadell. 
 

Francisco González, en la seva intervenció al ple de maig. Foto: Albert Segura


 
Compromís de l’Ajuntament amb el Sabadell
 
L’Ajuntament de Sabadell s’ha compromès a acompanyar i ajudar el Centre d’Esports Sabadell en la seva lluita per salvar-se, immers en una sèrie de dificultats de tresoreria que posen en perill la seva continuïtat. La moció, que ha presentat CiU i PP, ha rebut el vot favorable de tots els grups municipals amb l’excepció de la Crida per Sabadell, que s’hi ha abstingut.
 
La proposta ha prosperat, però no perquè l’Ajuntament hi aporti diners, sinó per acompanyar en tot allò que calgui. En aquest sentit, l’alcalde, Juli Fernàndez, ha assegurat compartir i respectar les emocions i sentiments que desperta el Centre d’Esports entre tants sabadellencs, sobretot en un moment tan delicat com el que creua. “El compromís de l‘Ajuntament no és salvar el club, no és a les nostres mans, però si ho és poder acompanyar-lo en el camí, no ho farem a través d’empreses concessionàries ni injectant diners al club, ho dic clarament”, ha expressat Fernàndez.
 
Sabadell, a favor del dret a decidir
 
L’Ajuntament ha manifestat el seu rebuig als requeriments que l’Audiència Nacional ha enviat a uns 300 ajuntaments per haver aprovat mocions de suport al procés participatiu del 9-N de 2014. Sabadell per la Independència ha impulsat la moció, amb exposició prèvia del seu president, Joaquim Duaso.

Finalment, el text s’ha aprovat amb els vots a favor d’UpC, ERC, CiU, Crida i Guanyem. PSC, Ciutadans i el PP hi han votat en contra.
 

Vista del ple. Foto: Juanma Peláez


 
El soterrament a Gràcia - Can Feu, més a prop

El ple també ha ratificat les conclusions de la comissió tècnica pel soterrament de les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) entre els barris de Gràcia i Can Feu. La previsió passa per rebaixar el cost de l’obra dels 31 als 20,2 milions d’euros, amb un sistema constructiu i un traçat que abarateixen els costos.

El retorn de Lluís Monge

Lluís Monge ha retornat al ple aquest dijous després que els resultats de les eleccions del 24 de maig de 2015 el deixessin a les portes de formar part del grup municipal. Monge ha promès el càrrec en el segon punt del ple.
 

Lluís Monge, prometent el càrrec de regidor. Foto: Juanma Peláez