L'AMI proposa consultes a les ciutats metropolitanes sobre l'adhesió a l'entitat

El municipi més gran dins l'AMI és, ara per ara, Terrassa

La presidenta de l'AMI amb l'alcaldessa de Badalona
La presidenta de l'AMI amb l'alcaldessa de Badalona | @ami__Cat
ACN
25 de maig del 2016
Actualitzat el 26 de maig a les 10:51h
L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) proposarà als ajuntaments de les principals ciutats de l'àrea metropolitana que convoquin consultes populars perquè siguin els veïns els que decideixen si s'han d'adherir o no a l'entitat. La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ho ha explicat després de reunir-se amb l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, a qui ja li ha traslladat la proposta. El pròxim 29 de juny ja està prevista una trobada en aquest mateix sentit amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "És important que en un territori on hi ha tanta població siguin els ciutadans els que puguin decidir", ha explicat Lloveras, conscient que no serà fàcil convèncer alguns consistoris, on no hi ha majories independentistes: "No ens ha de fer por que hi pugui haver obstacles".

L'AMI reunirà la seva executiva aquest divendres a Roses, on la consulta metropolitana serà un dels aspectes a tractar. En aquesta reunió es donarà detall de les "diferents possibilitats" que hi ha per fer possible les consultes als municipis i es presentarà un "informe jurídic" de com s'ha de fer per tal d'esquivar les majories plenàries i el possible veto de l'estat espanyol.

Tot i això, Lloveras ha volgut restar importància al "com" per centrar-se en el "què". "S'ha demostrat que quan hi ha voluntat de fer una consulta es fa, la formula no ha de ser el problema. El mecanisme és una qüestió secundària", ha explicat la també alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

Lloveras assegura que la convocatòria de consultes metropolitanes és important pel que representa de volum de població. Aquest dimecres s'ha presentat la proposta a Badalona, que ja ha assegurat que la intenció és tirar endavant la consulta. El 29 de juny Lloveras es reunirà amb Colau i encara està pendent de trobar una data amb Núria Marin, de l'Hospitalet.

"Començarem per la primera corona i anirem ampliant", ha dit sobre el calendari. "Volem traslladar als alcaldes que el tema té transcendència i el que és important és que hi hagi voluntat", En una segona fase, ha apuntat el vicepresident de l'entitat, Eudald Calvo, s'arribarà a municipis de la segona corona com Sabadell o Mataró, així com a grans ciutats del país.

Actualment l'AMI la formen 786 ajuntament i 50 organismes, com consells comarcals i diputacions. El municipi més gran dins l'AMI és, ara per ara, Terrassa, mentre que Girona és l'única capital de demarcació que hi està adherida.