La Companyia Nacional de Dansa estrena el seu Don Quijote a Sant Cugat

El Teatre-Auditori acull l'aposta cultural aquest cap de setmana en l'estrena a Catalunya | L'Orquestra Simfònica Sant Cugat col·laborarà en les dues representacions dissabte i diumenge

María Belmez
25 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:35h
Un moment de Don Quijote
Un moment de Don Quijote | CND
La Companyia Nacional de Dansa estrenarà aquest dissabte per primer cop a Catalunya la peça de ballet clàssic Don Quijote, que comptarà amb la música en directe de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat. El Teatre-Auditori acollirà dues representacions, el dissabte 28 de maig a les 21 hores i el diumenge 29 de maig a les 19 hores, així com un assaig obert a la ciutadania el divendres a les 18 hores.

El director de la companyia, José Carlos Martínez, ha explicat que s'ha inspirat en les versions de Marius Petipa i Alexander Gorski però li ha donat "més dinàmica" i li ha pujat el toc folklòric espanyol en els ritmes i les coreografies, segons ha explicat ell mateix aquest dimecres. "Tot i això és ballet clàssic", ha afegit. La direcció musical anirà a càrrec de Manuel Coves.

La Companyia Nacional de Dansa va estrenar Don Quijote el desembre del 2015 a Madrid i aquest dissabte es podrà veure per primera vegada a Catalunya. El seu director ha destacat l'èxit que està tenint aquesta peça, en tres actes, i atribueix part de l'èxit al fet que és divertida i "sorprèn". A més, coincideix amb la commemoració de l'Any Cervantes pel quart centenari de la mort de Miguel de Cervantes i creu que això està creant atracció al públic.

La peça es basa en un episodi del segon volum de El Quijote de Miguel de Cervantes, en concret el capítol XXI titulat On prossegueixen les bodes de Camacho i altres gustosos successos. L'acció es centra en els amors tumultuosos de Quiteria i Basilio. El director ha explicat que ha mantingut la construcció coreogràfica del ballet en el que s'ha inspirat però li ha donat un matís més poètic i ha ressaltat el personatge de Don Quijote. 

Un espectacle amb personalitat

Martínez ha explicat que la preparació ha estat un repte per als ballarins més acostumats a peces completament clàssiques i que s'han trobat que en Don Quijote han d'aportar més narrativa. Per això, han fet una feina d'interpretació. En aquest punt, el director ha destacat que dóna llibertat en la interpretació amb la intenció d'allunyar-se dels cànons establerts. "Cadascú ha de ballar amb la seva personalitat", ha dit.

La posada en escena comptarà amb la música en directe de l'Orquestra Simfònica de Santcugat, que dirigeix Josep Ferrer però que en aquesta ocasió estarà dirigida per Manuel Coves. Tant Coves com el director han destacat que el fet que la música sigui en directe fa que "passin coses" i que es produeixi una relació especial entre els músics i els ballarins i entre aquests i el públic. Més enllà de la participació de l'orquestra, Sant Cugat també hi col·labora en l'escenografia a través del Teatre-Auditori de Sant Cugat.

Com a Sant Cugat, la peça també s'ha representant amb música en directe a Madrid i València i també es farà a Bilbao. Després de la gira nacional, la companyia té previst iniciar una gira internacional que els portarà per Mèxic, Itàlia o França.