Madrid requereix a Castellar que col·loqui el retrat de Felip VI a la sala de plens

El govern municipal sotmetrà a votació del Ple del mes de maig una resolució per formalitzar quins elements han de ser presents a l'espai

Redacció
24 de maig del 2016
Actualitzat el 25 de maig a les 22:25h
María de los Llanos de Luna, en una visita a Vic.
María de los Llanos de Luna, en una visita a Vic. | Adrià Costa/Nació Digital.
La Delegació del Govern espanyol a Catalunya ha fet arribar a l’Ajuntament de Castellar una carta signada per la delegada, María Llanos de Luna, per requerir la col·locació del retrat del rei Felip VI "en un lloc preferent" a la sala de plens del consistori. La petició arriba després que l'equip de govern municipal hagi anunciat la seva intenció de retirar la imatge del monarca de la sala coincidint amb la celebració del proper Ple el 31 de maig. 
 
Segons han explicat fonts municipals, per retirar la imatge primer se sotmetrà a votació l’aprovació inicial de la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM), el text que permet regular quins elements ha de contenir aquesta sala, i per tant, especificar quines banderes i retrats poden ser-hi presents. La incorporació d’un nou article permetria regular que l’única simbologia institucional present sigui l’escut municipal, amb l’objectiu de posar en valor la idiosincràsia heràldica de la vila de Castellar.
 
L’alcalde del municipi, Ignasi Giménez, ha expressat la seva perplexitat per la rebuda de la carta que signa Llanos de Luna, ja que “és una llàstima que la màxima preocupació de la delegada del Govern a Catalunya sigui que a la sala de plens hi hagi penjada la fotografia de Felip VI”, ha lamentat.
 
Giménez ha recordat que per contra, Llanos de Luna "no va voler rebre una delegació d’alcaldes que preteníem explicar-li com afecta a la ciutadania la recent suspensió de part dels articles de la Llei 24/2015, de mesures urgents en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica". En aquest sentit ha explicat que "va desplegar un dispositiu d’antiavalots davant dels legítims representants municipals". 

L’alcalde ha qualificat de “despropòsit” el contingut de la carta, un text que afirma “no és d’estranyar, tenint en compte el que va fer la homòloga de Llanos de Luna a Madrid intentant prohibir la llibertat d’expressió en la final de la Copa del Rei”.

Castellar no és el primer municipi que planteja la retirada o reubicació de la fotografia del rei Felip VI de la sala de plens. El mes de novembre de 2015 el govern de Sabadell també va retirar la imatge del monarca de la zona dedicada a càrrecs electes.