Sabadell presenta un Pla d'Acció de Salut amb 32 accions a desenvolupar

L'objectiu és la promoció i protecció de la Salut i vetllar per la qualitat dels serveis sanitaris | Fomentarà la cohesió, lluitarà contra les desigualtats en aquesta matèria i atendrà els col·lectius amb menys recursos

Ramon Vidal, regidor de Salut, durant la presentació del Pla.
Ramon Vidal, regidor de Salut, durant la presentació del Pla. | Norma Vidal
Norma Vidal
24 de maig del 2016
L'Ajuntament de Sabadell ha definit un Pla d'Acció en matèria de Salut que compta amb 32 objectius a desenvolupar. La lluita contra les desigualtats, la millora de la coordinació, garantir la qualitat i l'accès als recursos sanitaris, la millora de la comunicació sobre aquests temes, i la protecció i promoció de la salut són els eixos fonamentals del document que es desenvoluparà en els propers tres anys. Tot plegat ho ha presentat aquest dimarts el regidor de Salut, ramon Vidal. 

Entre els 32 objectius fixats destaquen les qüestions relacionades amb l’equitat dels serveis i l’atenció als nous perfils de necessitat. En aquest marc, es volen impulsar accions que facilitin l’accés de les persones en risc d’exclusió a serveis sanitaris no gratuïts com per exemple els odontològics. També estan previstes accions per fomentar la millora dels serveis per a persones amb malalties mentals, la protecció de les persones amb malalties ambientals com al·lergies o el treball per reduir les desigualtats de gènere en matèria de salut. "Les dones viuen més anys però no en millors condicions", ha advertit el regidor de Salut, Ramon Vidal, que ha explicat que els factors socials i ambientals hi influeixen molt. 

Pel que fa a la qualitat dels serveis sanitaris, es potenciarà la participació de la ciutadania a través d’espais com el Consell de Salut o altres mecanismes, millorant la coordinació i el treball en xarxa i implementant un enfocament més comunitari. "Volem crear el Fòrum de Salut on agents que tenen a veure amb la salut a al ciutat podran participar", comenta. 

En altres àmbits es continuarà endavant amb les actuacions d’inspecció i control de riscos per a la salut, tant pel que fa al control d’establiments com ambiental i es potenciarà el Laboratori municipal com a servei de suport i referència en salut pública. Aquest organisme, segons Vidal, duu a terme tasques com recollir mostres d'aigües de parcs i jardins i assegurar-se que tot és correcte. 

Així mateix, es reforçaran les actuacions i mecanismes de promoció de la salut, vetllant per promoure estils de vida saludables a través de la sensibilització i la prevenció, tot incorporant l’avaluació constant dels processos i dels resultats en el conjunt d’actuacions. En aquest sentit Vidal ha destacat que s'han detectat alguns barris de la ciutat on determinats hàbits estan més descuidats, com per exemple la higiene bucodental. 

També es vol avançar en les campanyes de comunicació i sensibilització adreçades a la ciutadania i en la millora constant de l’organització i el treball transversal de l’Ajuntament en matèria de salut per avançar en eficàcia i eficiència. Entre d'altres accions, dintre d'aquest àmbit es replantejarà la pàgina web de salut o es posarà sobre la taula la possibilitat que els professionals d'aquesta regidoria que actualment treballen en tres edificis diferents puguin ocupar un únic espai.