La declaració de Manuel Bustos a Terrassa s'ajorna dos mesos

Havia de declarar aquest dimarst 24 de maig al Jutjat egarenc

Albert Segura
23 de maig del 2016
Actualitzat a les 21:23h
Manuel Bustos a la sortida dels jutjats
Manuel Bustos a la sortida dels jutjats | Lluís Vilaró
El Jutjat d'Instrucció nª 4 de Terrassa ha comunicat la suspensió, a petició de les defenses, de les declaracions previstes per demà de les persones imputades en la peça 25 del cas Mercuri. Les declaracions han estat fixades pel proper dia 25 de julio. 

L’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i Paco Fernàndez, exgerent del Consorci de Residus, havien de declarar aquest dimarts 24 al Jutjat de Terrassa per una peça del cas Mercuri relacionada amb l’ús fraudulent de diners públics. 

Manuel Bustos (PSC) suma dues noves imputacions en el cas Mercuri, en aquesta ocasió per presumptes irregularitats al Consell Comarcal del Vallès Occidental, al Consorci de Residus i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Suma, així, nou imputacions en aquest cas de presumpta corrupció i tràfic d’influències.
 
En concret es tracta de la peça 25 bis, la mare de la qual, sobre les dietes i regals que haurien rebut membres de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), es va arxivar. Tracta sobre la malversació de cabals públics. L’altra peça és la peça 31, que investiga les possibles col·locacions irregulars als tres ens. 
 
Segons l’atestat dels Mossos d’Esquadra, Bustos hauria facturat a càrrec del Consell Comarcal del Vallès Occidental l’allotjament a Sevilla del 3 a 5 de febrer de 2012, dates en què se celebrava el congrés del PSOE. A més, hauria mogut fils per col·locar persones de confiança en diferents llocs del Consell Comarcal i del Consorci de Residus, així com a l’AMB.
 
En aquest darrer cas, es tractaria de la col·locació de Mari Carmen Sendrós, com auxiliar administrativa a l’ens supramunicipal, fet pel qual s’ha citat com a testimoni a Balmón. “Hi ha converses on Manuel Bustos diu que han de parlar amb el vicesepresident de l'AMB i alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, per col·locar-la, i al final ho van fer, no hi ha una tipificació de delicte, però haurà d’explicar si va rebre aquestes trucades de Bustos, de gent del partit per pressionar-lo”, explica l’advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raúl Garcia Barroso.
 
Juntament amb Bustos també s’investiga Paco Fernàndez, exgerent del Consorci de Residus, que s’hauria beneficiat econòmicament en un total de 43 casos, que si es confirmen serien flagrants, repercutint despeses a les arques públiques del Consorci de Residus, elevant la xifra fins els 38.926,14 euros percebuts en tan sols dos anys (2011 i 2011).
 
“Hi ha factures de dietes per un suposat viatge a Jaén amb vehicle particular quan en realitat era a Polinyà, o un presumpte viatge a Astúries quan era a Sabadell”, detalla Garcia Barroso. A més, hauria utilitzat el ViaT del Consorci de Residus per a fins personals: “Sempre és el mateix recorregut, des de La Roca del Vallès fins a la sortida de Lloret, i s’ha demostrat que té una segona residència a L’Estartit”, afegeix l’advocat.

Aquesta és una peça per la qual tant el Consell Comarcal com el Consorci de Residus s'han personat com acusació particular.
 
Fins a 14 testimonis
 
El jutge ha citat a declarar fins a 14 persones en qualitat de testimoni, entre ells la companya sentimental de Bustos, Montse Costa, el president del PSC a Sabadell, José Luis Jimeno, i els actuals regidors del PSC a l’Ajuntament de Sabadell Ana Carrasco i Cristian Sánchez. Tots ells per haver fet tràmits per presumptament col·locar treballadors o per haver estat col·locats al Consell Comarcal o al Cosorci de Residus. 
 
En el cas de Gimeno, l’advocat explica que va ser col·locat als dos ens, però que els treballadors asseguren que mai ha anat a treballar-hi, tot i cobrar la retribució corresponent. Pel que fa a Ana Carrasco, hauria concorregut en un concurs públic quan li estava a punt de vèncer un contracte previ que tenia al Consorci de Residus, passant una prova tècnica que, segons Barroso, està sota sospita.
 
“Eren ella i una altra candidata que era llicenciada en Ciències Ambientals, amb un currículum extens, mentre que Carrasco només acreditava ser administrativa auxiliar al PSC, i li van donar la màxima puntuació, valorant cursos d’oratòria o protocol polític, li van fer la prova de català al matí i una entrevista a la tarda, a les 17.00 hores, i a les 17.44 hores del mateix dia ja estava donada d’alta”, explica Barroso.
 
Pel que fa a Crístian Sánchez, els Mossos d’Esquadra han determinat, analitzant la seva vida laboral, que tot i els esforços que Bustos hauria fet de manera insistent perquè entres a treballar al Consell Comarcal, mai ha tingut cap relació laboral amb aquest ens.