Homs tornarà a ser candidat en fregar el 80% a les primeres primàries de CDC

L'aspirant Sílvia Requena aconsegueix un 20% dels vots en el marc d'un "superdissabte" que també ha apostat per crear un partit nou

Francesc Homs, aquest dissabte després de votar a les primàries
Francesc Homs, aquest dissabte després de votar a les primàries | Adrià Costa
21 de maig del 2016
Actualitzat a les 23:11h
Francesc Homs tornarà a ser el candidat de Convergència a les eleccions espanyoles. La segona oportunitat, el 26-J, la tindrà després de superar les primeres primàries de la història del partit, fregant un 80% dels vots, mentre Sílvia Requena ha superat el 20%. Una votació emmarcada en un "superdissabte" en el qual els militants convergents han apostat per fer foc nou i crear un nou partit.

Amb aquest resultat Mas ha assegurat que Homs ha quedat "molt reforçat" de cara al 26-J. A més, ha agraït el bon to de la campanya entre els dos aspirants a encapçalar la llista. "Ha estat noble i digne", ha assenyalat el president del partit.

Elevada participació

No hi havia cap dubte que Homs –amb el suport dels principals dirigents del partit- guanyaria les primàries i una de les incògnites era saber quin percentatge esgarraparia Requena. L'altra incògnita era una participació que ha estat notable: un 53% dels militants han participat a les primàries.

Els resultats quasi definitius –amb 180 de les 197 meses- han assenyalat que Homs ha superat els 6.000 vots, amb un percentatge del 77,6%. Requena, per la seva banda, ha fregat els 1.600 sufragis, amb poc més del 20%.

En saber els resultats, s'ha posat a disposició del guanyador i del partit, però també ha constatat que el "superdissabte" ha servit per assentar l'aparició del "corrent de la transversalitat". Una transversalitat que la candidata assegura que forma part de "l'ADN i l'ànima" de Convergència. Sobre la jornada, Sílvia Requena n'ha valorat l'èxit en la participació i del seu funcionament, i ha indicat que "tot el que hem fet avui només té sentit si ho posem al servei de la societat catalana".
 

Francesc Homs, valorant els resultats del «superdissabte» Foto: Isaac Meler


Més de 15.000 militants cridats a votar

Cal recordar que un total de 15.019 militants estaven cridats a votar a la consulta sobre el futur del partit. Són els que reuneixen tots els requisits i havien de triar entre les dues opcions que se’ls presentava: refundació del partit en una nova organització o simple renovació.

En el cas de les primàries per votar calia portar un mínim de sis mesos de militant: un cens de 14.620. Els simpatitzants també podien votar sobre el futur del partit, però el seu vot té tan sols el valor d’una opinió. Es tracta en aquest cas d’un cens obert, ja que qualsevol ciutadà es podia inscriure aquest mateix dissabte i votar.