Margarita Arboix, nova rectora de la UAB amb el 60,56% dels vots

L'altre candidat, Antoni Méndez, aconsegueix el 39,44% del suport | La guanyadora de les eleccions ha estat vinculada a la universitat des del 1976, on ha ocupat els càrrecs de vicedegana i degana de la Facultat de Veterinària

Margarita Arboix votant a la Facultat de Veterinària de la UAB
Margarita Arboix votant a la Facultat de Veterinària de la UAB | Maria Belmez
Redacció
20 de maig del 2016
La catedràtica de farmacologia Margarita Arboix ha guanyat les eleccions al rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que s'han celebrat aquest dijous. Amb els resultats encara provisionals, Arboix ha obtingut el 60,56% del vot ponderat mentre que el seu oponent, el catedràtic de física teòrica Antoni Méndez, n'ha aconseguit el 39,44%. Els resultats definitius se sabran el 23 de maig. 

Margarita Arboix ha estat vinculada a la UAB des del 1976. En aquesta institució ha estat vicedegana i degana de la Facultat de Veterinària, cap del Departament de Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia, claustral, i presidenta de la Junta de Personal Docent i Investigador, entre d'altres.

Les eleccions es produïen en quatre sectors, l'A -professorat doctor amb vinculació permanent a la Universitat que té un 51% del vot-; el B -resta de personal acadèmic i personal investigador en formació que exerceixi funcions de docència, amb un 9%-; el C -estudiants de grau i postgrau amb un 30%- i el D -personal d'administració i serveis, amb un 10%. Un total de 42.652 persones estaven cridades a votar.

Al sector A la participació ha estat d'un 71,35%; al B, d'un 24,17%; al C, d'un 4,88%, i al D, d'un 56,20%. La candidatura d'Arboix ha guanyat a tots quatre sectors. Les urnes han estat obertes de 9.30 h a 18.30 h i les votacions s'han desenvolupat "amb plena normalitat" al llarg de la jornada, segons ha informat la mateixa Universitat.

Qui és Margarita Arboix? 

Margarita Arboix, llicenciada en Ciències Biològiques per la UB i doctora en Ciències Biològiques per la UAB, s'incorpora a la UAB el 1976 al Departament de Farmacologia de la Facultat de Medicina, i el 1985 passa a desenvolupar la seva docència en els estudis de Veterinària.

Desenvolupa la seva carrera docent i investigadora a l'àrea de la farmacologia i assoleix el nivell de catedràtica el 1993. Dins la farmacologia, ha desenvolupat la seva recerca, bàsicament, en l'àrea de la farmacologia veterinària (malalties infeccioses i parasitàries), codirigint el Grup de Recerca Consolidat de Parasitologia Clínica i Terapèutica (UAB i UB).

En aquest àmbit de treball, ha format part del Comitè Europeu de Medicaments Veterinaris de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, 1999-2006), i ha estat presidenta del Grup Europeu de Resistències Antimicrobianes (EMA 2001-2004), membre del Panel d'Additius per a Alimentació Animal de l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA 2003-2007) i membre del Comitè Científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i de la Nutrició (AESAN, 2003-2008).

És autora de més de 100 articles en revistes especialitzades i llibres. Ha participat en més de 40 projectes de recerca subvencionats per institucions públiques i per empreses privades, d'àmbit espanyol i internacional, els quals han donat lloc a publicacions científiques i 15 tesis doctorals. El 1995 crea el Servei d'Anàlisi de Fàrmacs que avui forma part de la Xarxa de Centres de Suport a la Innovació Tecnològica.

Paral·lelament i a la UAB, ha estat vicedegana i degana de la Facultat de Veterinària, cap del Departament de Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia, claustral, presidenta de la Junta de Personal Docent i Investigador (JPDI) i membre de nombroses comissions. Durant aquests anys va formar part del Board de l'Associació Europea de Facultats de Veterinària (1992-1995).

L'octubre de 2000 s'incorpora com a subdirectora general de Medicaments Veterinaris a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat i Consum. El 2005 assumeix la Direcció dels Serveis Territorials de Salut a Barcelona (Departament de Salut, Generalitat de Catalunya). El 2010 torna a Madrid per assumir la Direcció General de Recursos Agrícoles i Ramaders del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, i es reincorpora a la UAB el primer de gener de 2012.

Durant aquests anys, en els quals la seva activitat professional es va desenvolupar en altres institucions públiques, va continuar vinculada a la UAB, impartint classes al grau de Veterinària i a diferents màsters i dirigint treballs de tesis doctorals.