​El Vallès incompleix els límits de contaminació de l'aire

Barcelona, el Vallès, el Baix Llobregat i la plana de Vic, que apleguen el 60% de la població catalana, són les zones més contaminades de Catalunya | En el 22% dels punts d’observació se superen els llindars anuals de diòxid de nitrogen, partícules en suspensió o ozó | L’OMS alerta que un 80% de les 3.000 ciutats analitzades a tot el món superen els límits de pol·lució

Mapa de la contaminació a Catalunya
Mapa de la contaminació a Catalunya | Joan Gasull i Cristina Garde
15 de maig del 2016
Actualitzat a les 12:29h

Episodi de contaminació a Barcelona des de l'Observatori Fabra. Foto: Alfons PC/Observatori Fabra


Catalunya continua incomplint la normativa europea sobre contaminació de l’aire, segons l’últim informe del Departament de Territori i Sostenibilitat. Durant tot el 2015, en el 22% dels 127 punts de mesurament que hi ha repartits a tota Catalunya es van superar els llindars anuals de dòxid de nitrogen (NO2), partícules en suspensió (PM10) i ozó (O3). Les zones més afectades són l'àrea de Barcelona, el Vallès, el Baix Llobregat i la Plana de Vic, que apleguen el 60% de la població catalana. També ho fa de forma més localitzada el benzopirè a la Plana de Vic i, en pics puntuals durant l’any, el sulfur d’hidrogen a la zona d’Igualada.

“És cert que és greu que incomplim els objectius que ens hem marcat, però ho hem de posar en context. No som Pequín. Tampoc Barcelona pateix pics de contaminació com succeïx a Londres o París”, argumenten des del Departament de Territori i Sostenibilitat. Tanmateix, des de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire consideren que l’últim informe de la Generalitat “amaga la gravetat de la contaminació de l’aire”. “Que un dia concret a París se superi de molt el llindar no vol dir que s’incompleixi de forma continuada, com sí ocorre en alguns punts de Catalunya. A més, aquest any els índex de diòxid de nitrogen i PM10 han anat a pitjor”, argumenta la portaveu de la Plataforma, Maria Garcia. 


 
En concret, tal com es pot observar al mapa que ha elaborat NacióDigital, tot i que el Vallès té més punts d’observació amb registres negatius en diòxid de nitrogen i partícules en suspensió, a Barcelona se supera el llindar anual amb mitjanes més elevades, de vegades de fins a deu punts més. A més, és clar, s’han produït pics puntuals durant l'any. 

Com a conseqüència de la contaminació a les grans aglomeracions urbanes, la plana de Vic es veu afectada amb ozó, sobretot a l’estiu, quan les marinades dispersen el diòxid de nitrogen cap a Osona i reacciona amb l’oxigen. També a les Terres de l’Ebre i a les comarques de Girona es registren mitjanes elevades d’ozó. A la zona d’Osona, a més, hi ha afectacions concretes de benzopirè, “per l’ús domèstic de calderes de biomassa amb pellets i per l'ús industrial”, detalla Garcia. De fet, en el cas de Manlleu –on es va localitzar per primera vegada a l'Estat l'any 2013-, hores d'ara se'n desconeix l'origen i es continua investigant.
 
LA CONTAMINACIÓ DE L'AIRE EN XIFRES
 
L'OMS alerta dels efectes en la salut

Cal tenir en compte que els llindars que marca la Unió Europea, sobretot en partícules en suspensió i ozó, són molt més generosos que els que marca l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que justament aquesta setmana ha alertat dels greus perills que la contaminació de l’aire pot provocar a tot el món. En l’últim informe, denuncien que el 80% de les ciutats que analitzen (3.000 ciutats en més de 103 països) superen els llindars de contaminació: un 56% en les ciutats més desenvolupades i un 98% en les que estan en vies de desenvolupament. L’organisme internacional té classificada la pol·lució de l’aire en el primer grup d'indicadors que produeixen càncer.

En el mateix sentit, el codirector del Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL), Jordi Sunyer, recorda que “la contaminació de l’aire afecta pràcticament igual que fumar”. “Les xifres de l’informe de la Generalitat són greus. El diòxid de nitrogen està demostrat que afecta a les vies respiratòries i les Partícules en suspensió inflamen el sistema cardiovascular. A més, l’ozó té un alt component oxidant, malmet el cos”, argumenta.

Com combatre la pol·lució per prevenir més sancions

Des de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire recorden que la Generalitat té obertes dues sancions de la Comissió Europea. La primera, des del 2005, per contaminació de diòxid de nitrogen; la segona, des del 2010, per sobrepassar els llindars anuals de partícules en suspensió. “La Unió Europea ha rebutjat les pròrrogues que el Govern va demanar i, per tant, el compliment de la normativa hauria de ser una prioritat”, es queixa Garcia. El transport a les ciutats i les indústries són els majors contaminants.

Des del Departament recalquen que solucionar el problema de la contaminació de l’aire sí que és una prioritat i que per això han engegat el Pla d’Actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire (Horitzó 2020), que contempla la posada en marxa, entre d’altres, de la T-Mobilitat per fomentar el transport públic, l’EcoviaT o la certificació de qualitat de l’aire per a vehicles. La Plataforma per la Qualitat de l’Aire reivindica mesures més dràstiques, com la renovació del parc de cotxes per vehicles més respectuosos amb el medi ambient i la limitació dels trànsit a les grans ciutats, així com un pla d’energies renovables i controls més rigorosos per a les indústries.
 

Consulta les dades de l'últim informe 2015 sobre Qualitat de l'Aire a Catalunya