La «ciutat reial» de Sabadell centrarà Medievàlia

La cita arriba els propers 13, 14 i 15 de maig | La fira compta amb prop de 150 parades | L'acte estrella de la programació serà l'escenificació de l'arribada de la reina Elionor per comprar la ciutat al senyor feudal de l'època

Norma Vidal
11 de maig del 2016
Actualitzat el 12 de maig a les 10:14h
Un nen lluita a la fira Medievàlia
Un nen lluita a la fira Medievàlia | Juanma Peláez
Medievàlia arriba aquest cap de setmana a Sabadell amb la mirada posada en el seu 20è aniversari. La cita, que comptarà amb 150 parades, convidarà els visitants a fer un viatge en la història per conèìxer els orígens de Sabadell com a vila reial. Així, un equip d'actors d'El Ciervo s'encarregarà de recrear un moment hipotètic en què la reina Elionor de Sicília va comprar la ciutat al senyor d'Arraona. Aquesta proposta anirà acompanyada d'altres activitats ja tradicionals com malabars, lluites de guerrers, tallers sobre oficis de l'època, el concurs de disfresses o passejades en ruc.

L'edició d'enguany de Medievàlia va més enllà de la instal·lació de parades i l'ambientació dels carrers del centre per recrear el moment històric en què Sabadell va deixar de ser propietat del senyor feudal d'Arraona i va passar a esdevenir propietat de la reina Elionor de Sicília, muller del rei Pere III. Aquest fet fou molt ben vist pels ciutadans de la vila que ajudaren a la monarca a pagar la compra amb els seus propis sous, convençuts que la seva situació milloraria en deixar de dependre dels capricis i de les elevades rendes que es veien obligats a pagar als senyors feudals.

Amb l'objectiu d'aportar-hi el major realisme possible, els responsables de Medievàlia han cedit tota l'organització artística de l'esdeveniment a El Ciervo, de manera que a banda d'assumir aquesta representació, s'encarregarà de coordinar altres activitats clàssiques com els malabars, les lluites de guerrers o les danses de l'Índia.

“Una trentena de persones representaran l'episodi de la reina Elionor; ho farem tenint en compte que no es tracta d'un fet històric real, ja que la monarca no va venir realment a Sabadell, de manera que hi aportarem un toc d'humor”, comenta José Fernández, responsable de El Ciervo. En aquest sentit assenyala que s'ha treballat amb historiadors per reunir informació i escriure un guió adequat per l'ocasió. A banda, ha explicat que tot el vestuari que es podrà veure enguany és nou i que s'ha dissenyat especialment per l'ocasió. “L'objectiu és donar major cohesió”, ha comentat.

Per la seva banda, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha destacat els 20 anys d'esforç per part de les entitats impulsores de la festa i que ha permès convertir Medievàlia en un referent que atrau ciutadans d'altres poblacions. “Aquests dies Sabadell esdevé un punt atractiu del seu entorn”, ha afirmat.

Així mateix ha elogiat que enguany es posi l'accent en la recuperació d'una qüestió històrica com és la conversió de Sabadell en ciutat reial: “Ja que físicament no comptem amb cap element de l'època medieval és important posar en valor el patrimoni històric de la ciutat”, ha opinat.
 

José Fernández, membre de El Ciervo, Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, Miquel Gumí, president de Medievàlia i Joan Carles Cusidó, vicepresident Foto: Norma Vidal



Un programa molt complet

Miquel Gumí, president de Medievàlia ha explicat que coincidint amb aquest 20è aniversari s'han previst algunes novetats com ara les visites guiades sobre l'Edat Mitjana a Sabadell que oferirà el Museu d'Història de la ciutat. A més s'ha dissenyat una placa de cava commemorativa que els visitants podran adquirir de forma gratuïta i també una ampolla exclusiva que es podrà comprar a la parada de J. Torra Parés.

Per la seva banda, Joan Carles Cusidó, vicepresident, ha destacat que hi haurà una ruta gastronòmica en què diversos locals de la ciutat oferiran tapes, plats o menús medievals.

El programa inclou altres propostes ja tradicionals com els tallers infantils i d'oficis, les passejades en ruc, el concurs de disfresses , el tir amb arc medieval, les danses de l'Índia, l'exposició de clics medievals o l'espai dedicat a les bruixes que també tindrà un espectacle de foc a càrrec de les Bruixes del Nord.

Col·laboració amb el Rebost Solidari

Medievàlia també habilitarà un punt de recollida d'aliments per al rebost solidari que s'emmarcarà en la recreació d'aquest episodi històric. Així es demanarà als sabadellencs que col·laborin portant quilos de menjar “igual que els ciutadans de 1366 van donar part del seu sou per ajudar la reina a comprar la vila al senyor feudal”, ha comentat Miquel Gumí, president de Medievàlia que ha recordat que aquests sous es traduïen en quilos de gra.