L'Agrupació Andalusa San Sebastián de los Ballesteros celebra la Creu de Maig

Pati amb la Creu de Maig a la seu de la entitat
Pati amb la Creu de Maig a la seu de la entitat | Juanma Peláez
Redacció
10 de maig del 2016
L'Agrupación Andaluza de San Sebastián de los Ballesteros ha iniciat aquest cap de setmana els actes commemoratius del 40è Aniversari de la creació de l'entitat. En concret, dissabte es va celebrar la Festa de la Creu de Maig, que consisteix a instal·lar una creu llatina, tota vermella gràcies als més de 650 clavells que la composen, al pati a l'estil cordovès a la seu de l'Agrupació.

Es té coneixement d'aquesta tradició des del segle XVIII però és molt possible que sigui molt més antiga, de temps pagans, quan al maig es cobria un tronc d'arbre amb flors vermelles. Coincideix amb la data teòrica en què Santa Elena, mare de l'emperador romà Constantí, va afirmar haver descobert a Jerusalem la creu original en què va ser crucificat Jesús de Natzaret. Va ser el 3 de maig de l'any 326. L'habitual canvi de celebracions paganes per festes religioses va acabar convertint l'arbre cobert de flors en la Creu de Maig, molt celebrada a tota Llatinoamèrica i, com no, a Andalusia.

L'acte va començar a la seu de l'entitat amb una missa oficiada pel pare Alfons Gea, de la parròquia de Sant Vicenç de la Creu Alta, en honor a Sant Isidre Llaurador. La missa va comptar amb el cant del Coro Rociero de l'entitat. Van assistir a l'acte unes 135 persones. Un cop acabada la missa, es va passar al pati decorat a l'estil cordovès per a la benedicció de la Creu, que durant aquest mes acompanyarà els testos plens de flors en què destaquen lliris, geranis, clavells i "gitanillas" (geranis heura o trepadors).

Un cop beneïda la Creu de Maig, es va cantar i va ballar amb el cor rociero i els quadres de ball de l'entitat, acabant amb un aperitiu dins del local per a tots els presents, finalitzant amb ball. Joaquín Lesmes, President de l'Agrupació Andalusa de Sant Sebastià dels Ballesteros, ha expressat “la satisfacció i orgull de la junta de l'entitat pel desenvolupament d'aquesta primera activitat del mes de maig en motiu del nostre 40è aniversari. Aquests actes ens ajuden a la convivència, respecte i solidaritat que sentim amb tots els actes culturals que celebrem en la nostra ciutat".