1 de 10

​El Síndic recomana limitar l'horari de festes i festivals

El Síndic ha presentat un informe en el marc del Congrés d'Acústica de Catalunya, celebrat a Sabadell

Presentació de l'informe al Congrés d'Acústica de Catalunya | Maria Bélmez
per ACN, 3 de maig de 2016 a les 18:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic de Greuges recomana limitar els horaris d'activitats recreatives com concerts o festivals. Així, l'adjunt al Síndic, Jaume Saura, s'ha mostrat favorable a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la la llicència del festival Nowa Reggae de Vilanova i la Geltrú (Garraf). Ho ha dit en l'avançament d'un informe monogràfic sobre oci nocturn i convivència que s'ha presentat en el marc del 1r Congrés d'Acústica de Catalunya, celebrat a  Sabadell. 

Saura ha exposat que cada cop hi ha més activitats a l'aire lliure tot i que hi ha una normativa que limita a 12 festes extraordinàries l'any i ha apostat per fer conviure tots els drets, tot i que ha afegit que el dret a la salut i viure sense soroll ha de passar per davant del dret a l'activitat econòmica. Per això, ha dit que si reben queixes d'usuaris per excedir aquest nombre instaran els ajuntaments a limitar-les.


En aquest sentit, ha dit que normalment tots els veïns són "comprensius" amb les festes majors que se celebren al seu poble però ha plantejat que darrerament s'estan superant el nombre de festes extraordinàries que se celebren als carrers i als espais públics i que poden ocasionar molèsties als veïns.

Ha situat en aquest àmbit els festivals de música que, com el Nowa Reggae de Vilanova, han comportat queixes dels veïns. Saura s'ha mostrat a favor de les reclamacions dels veïns assegurant que "tenen tota la raó", així com de la sentència del TSJC. Aquesta sentència dóna la raó a un matrimoni que viu prop de l'espai on se celebra el festival Nowa Reggae, al recinte Molí de Mar de Vilanova i la Geltrú, i que va denunciar la concessió de la llicència municipal assegurant que els concerts impedien el descans dels veïns.


Més enllà d'aquesta recomanació, l'informe del Síndic també inclourà una recomanació als ajuntaments perquè elaborin ordenances municipals sobre els horaris de les terrasses. Saura ha explicat que la manca de normativa fa que sovint les terrasses estiguin obertes en el mateix horari que ho estan els locals i això fa que moltes estiguin actives fins les tres de la matinada. L'adjunt ha apostat perquè hi hagi un "horari diferenciat" entre locals i terrasses amb la voluntat que aquestes tanquin abans.

Una tercera recomanació serà endurir la normativa sobre pisos turístics, on Saura ha assegurat que hi ha hagut "permissivitat" fins ara. Per això, l'informe instarà a que sigui necessària la concessió d'una llicència específica per tal de poder operar com a habitatge turístic, així com que les administracions, tant ajuntaments com Generalitat, "es posin les piles" amb les inspeccions.

Una altra recomanació anirà encaminada a adaptar el règim sancionador en el cas d'incompliment de la normativa en el sentit en que les sancions s'adaptin a la dimensió del fet ja que Saura ha lamentat que moltes vegades aquestes multes "no fan ni pessigolles" a qui les ha d'abonar. A més, s'instarà a que les policies locals puguin tenir actuacions més decisives davant les queixes veïnals per soroll. 

Coma recomanació general, Saura ha explicat que l'informe opta per la via negociadora instant a la creació de taules de mediació on tinguin veu totes les parts implicades –veïns, administracions i empresaris- per tal de buscar solucions pactades als problemes a afrontar. 

Saura ha explicat que entre un 7 i 8% de les queixes que rep el Síndic es refereixen al medi ambient i que bona part d'aquestes estan relacionades amb la contaminació acústica. Algunes de les més habituals són el soroll per aparells de música, per gossos que borden, per festes públiques, concerts, festes i llicències de locals d'oci nocturn.

 

Participació