El feixisme encén alarmes a Sabadell

Els recents casos han elevat els posicionaments polítics | Crítiques als Mossos per la tolerància davant d’actituds agressives i provocadora

Mossos d'Esquadra davant del grup d'estètica feixista
Mossos d'Esquadra davant del grup d'estètica feixista | Juanma Peláez
NacióSabadell
02 de maig del 2016
Diversos sectors de la ciutat de Sabadell han encès les alarmes davant de l’evident augment d’expressions feixistes a la ciutat. Als reiterats atacs a L’Obrera i al local de Justa Revolta, s’hi ha de sumar la baralla al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (on hi va participar un grup d’estètica feixista presumptament de Sabadell) o la presència d’una vuitantena de membres d’aquest grup en un bar proper a L’Obrera, aquest cas dijous passat. L’Ajuntament i concretament la formació Crida per Sabadell han estat crítics amb l’actuació dels Mossos d’Esquadra, a qui acusen de permetre una actitud provocadora i amenaçadora als col·lectius feixistes.
 
Pintades, vidres esquerdats a L’Obrera i una baralla en ple campus de la UAB són algunes de les conseqüències de l’increment de la presència de grups feixistes a la ciutat de Sabadell, visibles sobretot perquè s’han mobilitzat ben a prop d’on es duen a terme accions o activitats protagonitzades per grups antifeixistes. S’acusa als col·lectius feixistes de tenir actituds amenaçadores i provocadores, donat que es reuneixen sobretot a prop de L’Obrera, proferint càntics feixistes i anticatalanistes.
 
La darrera acció, dijous passat mentre a l’Ajuntament s’hi duia a terme el ple d’abril, es va fer a l’avinguda Barberà, a tocar, novament, de L’Obrera. En aquesta ocasió, unes quatre furgonetes dels Mossos d’Esquadra es van desplaçar fins el lloc, van tallar el carrer i van establir un cordó que va evitar que el grup de feixistes i el d’antifeixistes que es va organitzar ràpidament entressin en contacte.

Crítiques a l'actuació policial
 
Divendres mateix, l’Ajuntament va moure fitxa i va demanar, i ho va traslladar a l’opinió pública a través d’un comunicat, que els Mossos evitin de totes totes qualsevol tipus d’expressió feixista a la ciutat. En aquella ocasió, l’alcalde, Juli Fernàndez, va estar en contacte amb els Mossos en tot moment, mentre que fins el lloc s’hi van desplaçar els regidors de govern Maties Serracant, Glòria Rubio i Albert Boada.
 
Més contundent ha estat la Crida per Sabadell, formació representada pels tres anteriors regidors al govern municipal. En un comunicat, lamenten “profundament” l’actuació del cos, que asseguren que tenia plena constància prèvia d'una concentració que “no tenia cap altre objectiu que la provocació i l’amenaça”.
 
“Els Mossos d’Esquadra no tan sols no van allunyar la concentració de nazis del centre social sinó que va permetre que s’acostessin uns pocs metres més a l’espai, escortant-los i posant en risc veïns i veïnes i el propi cos de Mossos d’Esquadra”, assenyala la força en un comunicat. De la mateixa manera, denuncien que el cos “no va controlar en cap cas la marxa del grup feixista ni va garantir la seguretat dels veïns i veïnes que eren a la zona un cop aparentment dispersat el grup de nazis”. Per aquest motiu, exigeixen responsabilitats al cos.
 
Fonts dels Mossos van explicar el mateix dijous a NacióSabadell que, d’altra banda, no podien identificar els membres del col·lectiu d’estètica feixista, donat que a priori no incorrien en cap delicte. Amb tot plegat, la situació a la ciutat cada cop és més tensa, una tensió que ha situat en estat d’alerta els col·lectius antifeixistes davant de possibles nous atacs o expressions que atemptin contra els seus interessos o la seva integritat.