La sirena del bombardeig de Gernika de 1937 es va fabricar a Sabadell

Una investigació determina que els tallers de La Electricidad SA van fabricar aquesta sirena | Va alertar la població el 26 d’abril de 1937, en plena Guerra Civil

Redacció
26 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:06h
Moment del documental 'Sirena: 4 minutu'
Moment del documental 'Sirena: 4 minutu'

La sirena que va sonar a Gernika, el 26 d’abril de 1937, per alertar del bombardeig imminent de l'aviació de la Legió Còndor pertanyent a l'exèrcit nazi es va fabricar als tallers de La Electricidad, SA de Sabadell. Així ho determina una investigació que ha fet el Museu d'Història de Sabadell (MHS), i que s'ha fet pública avui.

A resultes del bombardeig es van morir entre 200 i 250 habitants de Gernika i la població va quedar gairebé destruïda. Aquell 26 d’abril va sonar la sirena sabadellenca, juntament amb una altra d'una altra fàbrica i les campanes de l'església del poble.

A principis de l'any 2016 un col∙lectiu de la població de Gernika‐Lumo, al País Basc, es va posar en contacte amb el MHS per tal d'informar‐lo que ja feia uns anys que tenien una sirena d'alarma que havien recuperat d'una antiga fàbrica d'armes molt coneguda a la zona i a tota la península, la fàbrica Astra, la qual tenia una placa d'identificació on constava La Electricidad, SA, Sabadell.
 

Façana nord de la foneria La Electricidad, construïda al costat de l'estació del Ferrocarril del Nord (1920). Foto: Desconegut / AHS



Aquesta fàbrica era un complex industrial importantíssim que va ser totalment enderrocat, amb l'excepció d'un dels edificis principals, el qual va ser ocupat per joves de Gernika  i salvat in extremis. L'objectiu  del contacte amb el MHS va ser demanar més informació sobre aquest aparell i preguntar si Sabadell tenia informació històrica sobre aquesta empresa.

Posteriorment es va fer una recerca exhaustiva a l'Arxiu Històric de Sabadell, concretament en el fons documental de l'ABB, i es va treballar de forma conjunta amb alguns membres col∙lectius de Gernika (Lobak, Gernikazarra). El resultat de la recerca confirma que la sirena de Gernika la va fabricar l'empresa sabadellenca de la LESA, molt probablement entre l'estiu i l'hivern de 1936, en plena Guerra Civil espanyola.

Exposició a Astra

El dijous 28 d’abril s’inaugura una exposició instal∙lació en un dels espais de la fàbrica Astra, en l’elaboració de la qual ha col∙laborat el MHS. El dissabte 30 d’abril, el tècnic i historiador del MHS Genís Ribé participarà en una xerrada sobre la història i les característiques tècniques de la sirena, conjuntament amb l’historiador local José Ángel Etxaniz. El mateix museu ha participat en els continguts d’un breu reportatge documental de memòria històrica, Sirena: 4 minutu.