Quines activitats hi ha a Sabadell per Sant Jordi?

El centre neuràlgic serà als jardins de l’antiga Caixa Sabadell i a l’entorn del Mercat | El paraigua pot haver d'acompanyar la rosa i el llibre

Una parella mira llibres a Sabadell
Una parella mira llibres a Sabadell | Juanma Peláez
Redacció
23 d'abril del 2016
La ciutat de Sabadell se suma aquest dissabte a la celebració de la Diada de Sant Jordi, un dia festiu que aquest any, a més, en caure en cap de setmana permet que les famílies en gaudeixin durant tot el dia, si el temps ho permet. Com és tradició, el centre acull el gruix d'actes, localitzats al voltant del Mercat Central i dels jardins de l'antiga Caixa Sabadell, però també hi haurà activitats per tota la ciutat.

Aquests són les principals propostes a la ciutat que, a partir d'avui mateix, ompliran de roses i llibres Sabadell:

Revetlla de Sant Jordi a la Biblioteca Vapor Badia

La Biblioteca Vapor Badia obre aquest divendres, de 22.00 a 23.30 hores, per oferir una revetlla literària d’homenatge a Joan Oliver en el 30è aniversari de la seva mort. Sota el títol Pere Quart, tal com raja, s’oferiran diverses activitats simultànies al voltant de la seva obra, situades en diferents espais de la biblioteca: mostra de llibres, pintada d’un grafit en directe sobre el Bestiari, màquines d’il·lustrar poesies, actors, actrius, rapsodes i música.

Hi participen: Òscar Masllovet, Francesc Membrives, Joan Serra, Esteve Sabater, Carles Alcoy, Núria Candela, Jep Barceló i l’Associació Grafftàstiks. Aquesta activitat és gratuïta i oberta a tothom.

Taula d’escriptors i escriptores

A la taula d’escriptors i escriptores organitzada per l’Ajuntament de Sabadell i els llibreters de la ciutat, hi haurà més d’una quarantena d’escriptors i escriptores que signaran les darreres novetats. A l’entorn del Mercat Central també hi haurà la mostra de més de 70 entitats de la ciutat.

A les 18.00 hores, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, BBVA i Sabadell Sardanista hi organitzaran una ballada de sardanes, amb la Cobla Jovenívola de Sabadell i, a les 19.30 h, hi tindrà lloc l’actuació castellera de Sant Jordi a càrrec de Castellers de Sabadell.

Espai Cultura

A l’edifici de l’Espai Cultura tindrà lloc una jornada de portes obertes als edificis modernistes de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 entre les 9 i les 21 h. A més, al matí hi haurà un taller de capgrossos de drac, entre 10 i 14 h.

Es podrà visitar l’exposició El so de la llum. Mompou&Gaudí entre 11 i 21 h. A les 12 h, hi haurà una carretada de contes a l’amfiteatre del jardí i, a les 17 h, Gong!, espectacle per a tots els púbics a càrrec de la Cia. Inspira Teatre. Finalment, entre 16 i 20 h, un taller de passadors de roses a càrrec de La Puça.
 

Una parella mira llibres a Sabadell. Foto: Juanma Peláez



Jornada de portes obertes i activitats als museus

El Museu del Gas, el Museu d’Història, el Museu d’Art i el Museu de Paleontologia tenen una programació específica d’activitats de Sant Jordi i ofereixen una jornada de portes obertes. És una ocasió passejar per la història i la prehistòria de Sabadell, per conèixer l’art i acostar-se a la ciència a través del gas i la paleontologia.

El Museu Història també obrirà les portes i s’hi vendran llibres, de 10 a 13.30 i de 17 a 20 h. A la tarda, de 18 1 20 h, hi haurà una lectura pública de textos i poemes de Joan Oliver, Pere Quart, organitzada pel Consorci per a la Normalització Lingüística de Sabadell i per Òmnium Sabadell. També organitza un taller infantil d’homenatge a Pere Quart que porta per nom Vine a fer tirallongues. També s’obriran les inscripcions a l’itinerari Temps, records. El Sabadell de Pere Quart, que es durà a terme el diumenge 24, a partir de les 10 del matí.

El Museu d’Art també obrirà les obertes de 10 a 13.30 i de 17 a 20 h. De 12 a 14 h i de 18 a 20 h, a la paradeta del Museu d’Art de la fira de Sant Jordi, s’oferirà el taller Va de bèsties, en homenatge al Bestiari de Pere Quart.

El Museu de Paleontologia Miquel Crusafont farà la jornada de portes obertes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i tindrà una parada de venda de llibres.

El Museu del Gas farà la jornada de portes obertes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h i també tindrà una parada de venda de llibres. I, a les a les 18 h, espectacle familiar a la plaça, a càrrec de la companyia AlGalliner.

Sant Jordi a tota la ciutat

A més de les parades i activitats organitzades per les associacions de veïns, escoles, biblioteques i altres entitats als barris de la Creu de Barberà, de Gràcia, del Poblenou, de la Plana del Pintor, de Ca n’Oriac i la plaça de les Termes i el carrer de Sol i Padrís, destaquem els recitals de cançons i poemes als mercats de Campoamor, de Torre-romeu i dels Merinals, que organitza Òmnium Sabadell, de les 10 a les 13.15 h, així com l’alliberament de llibres per diversos llocs de la ciutat acompanyats d’un punt de llibre amb poesies de Pere Quart, organitzat per Can Capablanca.

Contes per a la Igualtat

A les 18.00 hores, l’amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura acollirà una sessió de contes adreçada a nens i nenes de 4 a 8 anys. La sessió, que porta per títol Ni tu ni jo... ni Joanitu, durarà 45 minuts i proposa contes que sorprenen i ajuden a mirar amb uns altres ulls les històries. Contes per la igualtat que expliquen històries de personatges autèntics, de veritat i especials. Contes explicats del revés, que van d’esquerra a dreta, històries de personatges genials, que faran passar una bona estona als més menuts de la mà de les narradores Marta Poll i Rosa Pinyol.

Als mercats

Com aquests darrers anys, la celebració de la Diada de Sant Jordi es farà als carrers del voltant del Mercat Central. Precisament aquest espai neuràlgic de la ciutat proposa, per tercer any consecutiu, una campanya de recollida d’aliments per al Rebost Solidari durant la diada de Sant Jordi. A canvi de qualsevol donació d’aliments no peribles com ara sucre, galetes, oli, tomàquet fregit o pasta, es regalarà una rosa. La finalitat és incrementar les reserves d’aliments que el Rebost recull de forma permanent.

Enguany, a més, als mercats de la Creu Alta i dels Merinals es regalaran roses als clients i als mercats de Campoamor, Torre-romeu i els Merinals també s'hi organitzarà un recital de cançons i poemes, a càrrec d’Òmnium Cultural i amb la col·laboració de l'Ajuntament i dels mercats.

Espais per a la gent gran

A més de les activitats tradicionals de Sant Jordi, la diada també es viurà als equipaments per a la gent gran de la ciutat com és el cas del complex de Sant Oleguer on, divendres 22 a les 18.00 hores, tindrà lloc una actuació de la coral d’Els Cantaires de Can Feu sota la direcció d’Emili Tost. De la seva banda, al complex del Parc Central, la cita serà dijous 21 a les 17 h. Serà llavors quan tingui lloc la presentació de llibres a càrrec dels escriptors Jesús Caudevilla i Andrés Hernández.

A més, el Mercat de Sant Joan acollirà el matí del dimecres dia 20 uns jocs florals amb la participació dels alumnes dels tallers d’El Plaer de la Literatura, Conversa en Català i català escrit.