VÍDEO Incidents a la UAB per la presència d'un grup d'ultradretans

Una baralla entre un grup feixista i antifeixista ha acabat amb un membre de la seguretat privada del campus ferit | El grup feixista ha repartit propaganda contra un centre okupat de Sabadell i s'ha concentrat a davant d'una parada de Societat Civil Catalana

Un jove d'estètica feixista pega una d'anifeixista amb un cinturó
Un jove d'estètica feixista pega una d'anifeixista amb un cinturó | Albert Segura
Redacció
22 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:21h

Incidents a la Universitat Autònoma de Barcelona per la presència aquest migdia d'un nombrós grup d'ultradretans. Aquest col·lectiu feixista ha repartit propaganda contra un centre okupat de Sabadell –que ja havia estat atacat fa dies- i s'ha concentrat a tocar d'una paradeta que els joves de Societat Civil Catalana (SCC) havien col·locat davant la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB amb motiu de la diada de Sant Jordi. Els dos grups s'han acabat barallant, ferint un membre de la seguretat privada amb un cop d'ampolla al cap. A més, i segons fonts policials, també hi ha un mosso d'esquadra ferit.

SCC ha muntat a mig matí la carpa informativa, moment en què un grup de dotze joves d'estètica feixista hi han fet acte de presència. En aquell moment, el col·lectiu antifeixista del campus ha fet una convocatòria a les xarxes, fet que ha aplegat una trentena de persones al lloc.
 

Grup feixista a la UAB Foto: NacióDigital


Incidents entre els dos grups

Amb tot, una dotzena de membres del servei de seguretat privada del campus han fet de cordó per evitar que cap els dos grups entressin en contacte, mentre una vintena de furgonetes dels Mossos d'Esquadra es trobaven aparcades al límit del campus amb l'autopista AP-7. Quan SCC ha desmuntat la carpa, els membres de seguretat han acompanyat els joves d'estètica feixista, però els dos grups finalment s'han trobat i han començat una baralla en què s'han vist cops de puny, puntades i fins i tot s'han pegat amb un cinturó.

També hi ha hagut llançament d'ampolles de cervesa, una de les quals ha impactat al cap d'un membre del servei de seguretat privada, fet pel qual ha requerit assistència mèdica. Finalment, han estat els Mossos d'Esquadra els encarregats d'acompanyar els joves d'estètica feixista fora del campus.

El president de SCC, Rafael Arenas, s'ha desmarcat de qualsevol vinculació amb els joves d'estètica feixista: "Si és veritat que són nazis, la nostra condemna absoluta, nosaltres som un col·lectiu democràtic i ens fa fàstic qualsevol grup que no respecti els valors democràtics", ha assegurat.

La UAB rebutja la presència dels neonazis

L'equip de govern de la UAB ha condemnat "sense pal·liatius els fets violents ocorreguts" i ha expressat el seu "rebuig absolut a les ideologies totalitàries a la universitat". La universitat ha informat que l'associació estudiantil Societat Civil Catalana havia instal·lat una carpa per informar de les seves activitats a l'entrada de la Facultat d'Economia i Empresa, i que l'equip de govern ja havia reforçat la vigilància i seguretat "per tal de garantir la seguretat de les persones i el seu dret a la llibertat d'expressió". El centre també ho havia posat en coneixement dels responsables de seguretat pública, que finalment han hagut d'actuar.
 

Desplegament dels Mossos per separar els dos grups Foto: NacióDigital