Catalunya es prepara per combatre el Zika de cara a l'estiu

L’afluència de turistes i la reaparició del mosquit tigre augmenten el risc de casos autòctons | Ja són 34 les persones afectades pel virus al territori català, que van contraure la malaltia a l'Amèrica Llatina

20 d'abril del 2016

Olot inicia un tractament contra el mosquit tigre als embornals de la ciutat. Foto: Andreu Oliveras


Amb l’arribada del bon temps, “la possibilitat que arribi el virus del Zika és real”, afirma Irene Corbella, cap dels Serveis de Salut Ambiental de l’Agència de Salut Pública catalana. Per això, l’agència ampliarà el protocol de prevenció que va publicar l’any passat amb un apartat dedicat al Zika. Els documents complementaran la informació publicada al web del Departament de Salut. “Estem en una estació favorable i ja tenim 34 afectats amb el virus que van contraure la malaltia a l’Amèrica Llatina. Això vol dir que estem al Nivell 2 d’alerta i que és el moment de fer prevenció”, assegura Tomàs Montalvo, responsable del programa de vigilància i control de mosquits de Barcelona.
 
El virus del Zika, que la OMS ha declarat que s’expandeix “brutalment”, no preocupa tant pels seus símptomes, que en el 80% dels casos passen desapercebuts, sinó sobretot per les conseqüències que té en algunes excepcions. És el cas de les dones embarassades que hagin contret la malaltia, sobretot en el primer trimestre de l’embaràs, perquè l'OMS ha reconegut que el Zika pot produir microcefàlia en el nadó i altres alteracions en el creixement neurològic. En altres casos excepcionals, el Zika pot provocar de forma momentània l’aparició del síndrome de Guillain-Barré, una malaltia que altera els circuits nerviosos i pot provocar paràlisi muscular.
 
Així, el protocol de prevenció que prepara el govern de la Generalitat per a la primavera, l’estiu i la tardor consisteix en eliminar tant com sigui possible la presència del mosquit tigre, que prolifera a tot el Mediterrani. Tal com explica Montalvo, l’insecte és capaç de transmetre virus com el dengue, la Chikungunya i el Zika, tots ells de la família dels “arbovirus”. “El que no sabem encara és amb quina eficàcia el nostre mosquit tigre pot transmetre el virus del Zika i no podrem valorar l’impacte real fins al final de la temporada”, argumenta Montalvo.
 
Des de l’Agència de Salut Pública ja han començat a teixir una xarxa de municipis i petites empreses per arribar a tot el territori. Per evitar la proliferació del mosquit tigre es fan servir equips de biòlegs que analitzen els focus d’aigua estancada i fan control de plagues amb insecticides de tota mena, tant per acabar amb les larves com amb els mosquits adults. En cas d’un brot epidèmic, caldria fer fumigacions.
 
Amb l’arribada del bon temps, també es multiplica el risc amb l’afluència de turistes i els viatges a països exòtics. En aquest cas, és prioritària l’atenció que donen els centres d’atenció primària. Per ara, tots els casos que hi ha hagut són importats, és a dir, s’han contret fora de Catalunya, tot i que no es pot descartar que n’apareguin casos autòctons i l’objectiu del protocol de prevenció és, sobretot, evitar-ne l’aparició.

Malgrat tot, segons la doctora Diana Pou, de la Unitat de Medicina Tropical de Drassanes i Vall d'Hebron, “serà difícil detectar quan el virus es propaga a Catalunya perquè només en el 20% dels casos les persones presenten símptomes, que són similars als d’una grip”. El curt període en què es pot transmetre el virus, només en els primers tres o quatre dies en què es té febre, fa que l’aparició del virus en casos autòctons passi desapercebuda. 
 
Els perills del dengue i la Chikungunya
 
Però ara que ve el bon temps, no només preocupa l’increment de casos de Zika a Catalunya, sinó també l’aparició d’afectats per dengue o la Chikungunya. L’any passat, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, es van detectar 48 casos de  Chikungunya, 38 dels quals tenien risc de transmetre la malaltia. De dengue se’n van detectar 59 casos, 48 dels quals estaven en fase de contagi a Catalunya. També l’any passat es va detectar el primer cas d’un mosquit autòcton que era portador del dengue.