El centre de creació de circ La Vela s'instal·la al centre de Sabadell

Aquest dissabte ha obert portes a L'Estruch | Unes 400 persones han participat en la gala inaugural

Inauguració de La Vela
Inauguració de La Vela | Juanma Peláez
Redacció
17 d'abril del 2016
Actualitzat a les 10:26h
El centre de creació de circ La Vela, situat a Ca l'Estruch de Sabadell, ha obert portes oficialment aquest dissabte, coincidint amb el Dia Mundial del Circ. La cita ha aplegat unes 400 persones que aquesta tarda han pogut gaudir d'un taller de circ familiar a càrrec de la Companyia Tub d'assaig i dos espectacles de les companyies Atempo Circ i Hotel Iocandi.

Amb un ambient festiu, a les nou de la nit ha començat una gran gala. Un espectacle presentat per la companyia Les Vaques que ha comptat amb la participació de quatre companyies que han presentat números de diverses disciplines: La Fem Fatal amb Anton i Polina (duo de trapezi); Malabarte amb Bouncing (pilotes de rebot); En Diciembre amb Purpusii (perxa xinesa, roda cyr i circ pistolet amb cèrcol aeri), i Quan no tocàvem de peus a terra (equilibris).

A partir d'ara, la Vela de l'Estruch acollirà una programació estable que de moment té prevista les actuacions de la companyia de circ Eia amb InTarsi el divendres 20 de maig i l'espectacle Acrometria de la companyia PSIRC el divendres 10 de juny.
 

Moment de la inauguració de La Vela. Foto: Juanma Peláez



La Vela, circ al centre de Sabadell

La Vela és una carpa de 12,40 metres d’alçada, 28 metres de diàmetre i 615 metres quadrats, que mantindrà els valors i la filosofia de la fàbrica de creació, acollint una programació estable i potenciant la formació i la creació circense a la ciutat vallesana. Des del 2008, L’Estruch ha acollit 83 residències de circ, en una implicació que ha anat en augment: des de 2 residències l’any 2008 fins a 32 el 2015. Ara, aquesta nova carpa li permetrà ampliar les activitats en aquest àmbit, que té unes necessitats tècniques molt específiques.

El projecte de La Vela és integral i transversal, i s’hi treballarà el circ a diferents nivells: des de les residències de creació que ja funcionen i doten les companyies d’un espai equipat per aixecar els seus espectacles; a l’exhibició de circ per a la ciutat de Sabadell, ja que el centre dissenyarà una programació regular d’espectacles. L’Estruch seguirà publicant dues convocatòries anuals per projectes de creació de circ, que passaran a realitzar-se a La Vela.

La implantació del nou equipament permetrà l’organització d’activitats de formació, ja siguin adreçades a professionals com a nens i joves. També es vol aprofitar la presència de companyies a l’Estruch per facilitar l’accés a estudiants als assajos oberts que tinguin lloc a La Vela. Finalment, es vol tenir molt en compte el paper socialment integrador del circ, per ajudar a integrar col·lectius en risc d’exclusió social, establir lligams amb el teixit associatiu del barri i contribuir a desenvolupar la creació artística.

La Generalitat de Catalunya i l’APCC, Assocació de Professionals del Circ de Catalunya, donen suport a l’Estruch com a fàbrica de creació i producció a través de dos plans integrals del circ on citen el pes del projecte com a equipament dinamitzador de les arts del circ del país. Amb la incorporació de La Vela, el circ guanya presència al projecte, i acabarà de consolidar l’Estruch com a espai per a la producció, l’exhibició i la formació de les arts circenses.
 

La Vela, el dia de la seva inauguració. Foto: Juanma Peláez