La Crida vol eliminar tots els noms franquistes de carrers de Sabadell

Ho demanen coincidint amb el canvi de nom, avui, del carrer Alfons XIII pel de carrer de la República

Nació Sabadell
14 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:33h
La Crida per Sabadell vol que s'eliminin tots els noms franquistes de carrers de Sabadell. En un comunicat, el col·lectiu celebra el canvi de nom avui del carrer Alfons XIII pel de la República, i demana revisar el nomenclàtor local en clau d’eliminar tots els noms de carrers dedicats a franquistes i a personatges que no representen valors democràtics, en la mateixa línia en que ja s’han expressat altres espais polítics de la ciutat.

En base a la Llei de Memòria Històrica aprovada recentment i que estableix un pla d’actuació sobre la retirada de símbols franquistes, recorden que es contempla que cada administració pública, en l’àmbit de les seves competències, prendrà les mesures adients per tal de retirar escuts, plaques, insígnies i altres objectes que exaltin la sublevació feixista de 1936 o la repressió durant la dictadura franquista. 

Quins noms caldria revisar?

Per aquest motiu, el col·lectiu apunta les places dedicades als alcaldes franquistes Josep Maria Marcet i Antoni Llonch, el del carrer Alfons Sala, destacat col·laborador de la dictadura de Primo de Rivera, i el de Marquès de Comillas, traficant d’esclaus del segle XIX. La Crida també considera imprescindible retirar totes les plaques amb simbologia falangista de l’antic ministeri d’habitatge franquista que encara són presents a molts edificis de Sabadell.

Lluís Perarnau, portaveu de la Crida, proposa que aquestes mesures “vagin acompanyades d’una campanya de sensibilització contra el feixisme per part de l’Ajuntament i que a l’hora de substituir els nostre Nomenclàtor”.