La Vela: un circ estable al centre de Sabadell

S'ha instal·lat a L'Estruch per centrar-se en les habilitats de circ | El dia 16 d'abril obrirà portes amb un acte inaugural

La Vela, des de dins
La Vela, des de dins | Juanma Peláez
Redacció
08 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:35h
L'Estuch ha incorporat a les seves instal·lacions una flamant carpa de circ que s'ha batejat com La Vela. De 12,40 metres d’alçada, 28 metres de diàmetre i 615 metres quadrats, la carpa mantindrà els valors i la filosofia de la fàbrica de creació, acollint una programació estable i potenciant la formació i la creació circense a la ciutat vallesana.

Des del 2008, L’Estruch ha acollit 83 residències de circ, en una implicació que ha anat en augment: des de 2 residències l’any 2008 fins a 32 el 2015. Ara, aquesta nova carpa li permetrà ampliar les activitats en aquest àmbit, que té unes necessitats tècniques molt específiques.

"És un equipament estratègic per la ciutat perquè li permet convertir la cultura en una eina de transformació personal i social, amb projectes d'inclusió social, formació i espais de creació i de treball. L'Estruch és una aposta de futur per la ciutat i, ara amb La Vela, ens ajudarà a donar projecció nacional i internacional a la ciutat", assegura Montserrat Chacon, regidora de Cultura.

El projecte de La Vela és integral i transversal, i s’hi treballarà el circ a diferents nivells: des de les residències de creació que ja funcionen i doten les companyies d’un espai equipat per aixecar els seus espectacles; a l’exhibició de circ per a la ciutat de Sabadell, ja que el centre dissenyarà una programació regular d’espectacles. L’Estruch seguirà publicant dues convocatòries anuals per projectes de creació de circ, que passaran a realitzar-se a La Vela.

La implantació del nou equipament permetrà l’organització d’activitats de formació, ja siguin adreçades a professionals com a nens i joves. També es vol aprofitar la presència de companyies a l’Estruch per facilitar l’accés a estudiants als assajos oberts que tinguin lloc a La Vela. Finalment, es vol tenir molt en compte el paper socialment integrador del circ, per ajudar a integrar col·lectius en risc d’exclusió social, establir lligams amb el teixit associatiu del barri i contribuir a desenvolupar la creació artística.

La Generalitat de Catalunya i l’APCC, Assocació de Professionals del Circ de Catalunya, donen suport a l’Estruch com a fàbrica de creació i producció a través de dos plans integrals del circ on citen el pes del projecte com a equipament dinamitzador de les arts del circ del país. Amb la incorporació de La Vela, el circ guanya presència al projecte, i acabarà de consolidar l’Estruch com a espai per a la producció, l’exhibició i la formació de les arts circenses.

La Vela obrirà portes el proper 16 d'abril a les 16.30 hores, amb un espectacle inaugural de les companyies Atempo Circ i Hotel Iocandi.