La bandera gitana onejarà aquest divendres a l'Ajuntament de Sabadell

Per commemorar el Dia del Poble Gitano

Redacció
07 d'abril del 2016
L'Ajuntament de Sabadell farà onejar aquest divendres la bandera gitana de la casa consistorial en commemoració del Dia del Poble Gitano, que se celenra aquest 8 d'abril. A les 10.00 hores, es farà la penjada oficial de la bandera, just a la façana que dóna a la plaça Doctor Robert.

Aquest any, la major part de les activitats que s’ofereixen en commemoració d’aquesta diada estan dedicades al Porrajmos, terme en romaní amb què es coneix el genocidi que va patir aquest poble per part del règim nazi. Del 2 al 14 d’abril a la Biblioteca La Serra i del 19 d’abril al 5 de maig a la Biblioteca Vapor Badia, es podrà veure l’exposició Porrajmos: el genocidi nazi del poble gitano. La mostra està organitzada per l’Ajuntament i la Federació d’Entitats Gitanes de Catalunya (FAGIC).

A més,  dilluns 11 d’abril, a les 19.30 hores, tindrà lloc la conferència La llengua romaní: desfent un llarg camí d’opressió cultural, a la Fundació Bosch i Cardellach. El dia 13 d’abril, a les 6 de tarda a de la Biblioteca La Serra es podrà veure el documental, Samudaripen, el holocausto gitano olvidado, que parteix del viatge que van realitzar diverses noies i nois gitanos fins a Cracòvia, per commemorar el 70è aniversari de l'aniquilació del campament familiar gitano d'Auschwitz la nit del 2 d'agost, símbol del Samudaripen (l'holocaust gitano).

Partint de les seves vivències durant aquests dies, han tornat amb la motivació de recuperar la seva memòria històrica i buscar línies d'apropament, diàleg i actuacions per millorar la societat actual. Aquest cinefòrum l’organitza l’Associació de Voces Gitanas amb la col·laboració de l’Ajuntament.

La hissada de la bandera del Poble Gitano a l’Ajuntament de Sabadell, així com el suport de l’Ajuntament als actes vinculats a aquesta jornada, expressa un doble objectiu: per una part, reconèixer el poble gitano i la seva cultura com a part important de Sabadell. D’altra banda, suposa la reivindicació d’un esforç col·lectiu per tal que els gitanos i les gitanes siguin ciutadans de primera, amb el respecte a la diversitat i a la igualtat, amb drets i deures, per posar fi a la discriminació, els prejudicis i estereotips.