​La PAHC de Sabadell: cinc anys pel dret a l'habitatge digne

Ho celebra amb una festa amb actuacions i altres col·lectius de la ciutat

Acció a l'interior de l'oficina del BBVA al carrer Alfons XIII.
Acció a l'interior de l'oficina del BBVA al carrer Alfons XIII. | Lluís Vilaró
Ana González
09 d'abril del 2016
Actualitzat a les 10:39h
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) de Sabadell celebra aquest dissabte el seu cinquè aniversari. Per a l'ocasió, l'entitat ha organitzat a partir de les cinc de la tarda una festa a la plaça del Treball amb la participació de les Bruixes del Nord, la coral Els Notes, altres col·lectius de la ciutat, membres d'altres PAH i l'actuació de Lágrimas de Sangre. 

La PAHC es va fundar el març del 2011 i des de llavors ha parat centenars de desnonaments, ha firmat centenars de dacions, condonacions de deute i lloguers socials, i ha ajudat a reallotjar més de 200 famílies. De fet, l'entitat gestiona quatre blocs d'habitatges. Només al 2015, ha aturat 72 desnonaments, gairebé la totalitat dels casos que s'han posat en mans de l'entitat durant l'any passat. D'aquests, 17 eren casos hipotecaris, 10 de lloguer i 45 per ocupació. Això implica un increment respecte al 2014, quan la PAHC va aturar 56 desnonaments.

Davant aquestes xifres, el col·lectiu es considera "l'únic agent social de la ciutat que ha fet tot allò necessari per garantir el dret a un habitatge digne". En aquest sentit, la PAHC celebra haver forçat l'administració pública a regularitzar desenes d'ocupacions i a acceptar públicament el seu desbordament, així com a negociar per part de les entitats financers. 

De fet, al llarg d'aquests cinc anys la PAHC ha tingut 15 judicis per la seva acció, amb una mitjana de tres judicis per any. Tot i així, el resultat ha estat l'absolució en la majoria de casos o bé l'acord amb l'acusació. 

Tot plegat amb l'ajuda de nombrosos col·lectius de la ciutat, que també estaran presents aquest dissabte en aquesta celebració que vol recordar "cinc anys de convertir la desesperació i la por en esperança i alegria" per seguir defensant el dret a un habitatge digne.