El Parlament rebutja aturar la independència de Bellaterra

Els diputats aproven que es millori el conveni de l'EMD | JxS, CUP i PP han votat en contra d'instar el govern a aturar la segregació | PSC i C's hi han votat a favor i CSQP s'ha abstingut

Acció per reclamar la independència de Bellaterra.
Acció per reclamar la independència de Bellaterra. | Xavi Segura
Maria Belmez
29 de març del 2016
Actualitzat a les 19:18h
La comissió de Governació del Parlament ha rebutjat una proposta de resolució presentada per C's que instava el Govern a "no iniciar o paralitzar qualsevol procés de segregació de l'EMD de Bellaterra" i ho ha fet amb els vots en contra d'aquesta petició de Junts pel Sí (JxS), CUP i PP; els vots a favor de C's i PSC i l'abstenció de Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Tot i això, s'ha aprovat per unanimitat el segon punt que instava a "treballar amb l'administració local per a la creació d'una comissió de seguiment del conveni establert entre Bellaterra i Cerdanyola, així com per a la creació d'una taula de treball per a la millora del mateix".

El diputat del PP Alberto Vilagrasa ha justificat el seu vot assegurant que "es pot parlar de tot sempre que estigui dins de la llei". Per la seva part, el diputat de JxS Marc Sanglas ha matisat que tot i votar en contra del rebuig, el posicionament del seu grup passa per defensar que la línia de treball és aconseguir un millor conveni entre l'Ajuntament de Cerdanyola i l'EMD per donar resposta a les peticions dels veïns de Bellaterra i en aquesta línia anava l'esmena que havien proposat però que no ha estat acceptada.

La proposta recordava que el setembre del 2015 els veïns de Bellaterra van celebrar una consulta que va donar com a resultat que un 94% dels ciutadans estan a favor de la independència de l'EMD de Cerdanyola del Vallès. C's afegeix que després d'aquests resultats va presentar una moció al ple municipal de Cerdanyola d'octubre per declarar no vàlids els resultats d ela consulta i demanar a la Generalitat i al Parlament la paralització de qualsevol procés de segregació que s'iniciés. ERC va presentar també una moció sobre el tema també en contra de la segregació. Finalment, el posicionament del Consistori ha estat sempre el d'apostar per la negociació d'un conveni amb l'EMD, rebutjant així la seva independència. 

El grup proposant ha rebutjat les esmenes presentades per JxS i CSQP. Els primers optaven per refer els dos punts en un de sol a través del qual s'instés el Govern "a participar en les converses, en els àmbits que s'estableixin entre ambdues parts, entre l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l'EMD de Bellaterra". Per la seva part, CSQP demanava incloure en el punt 1el següent redactat: "Respectem i entenem el procés participatiu que es va portar a terme a l'EMD de Bellaterra". 

Debat al Parlament

En el debat en comissió, C's ha apel·lat a la "necessitat de racionalitzar el mapa administratiu per evitar duplicitats i poder millorar les despeses en polítiques i serveis per millorar la cohesió social i la igualtat d'oportunitats", posicionament oposat a la creació d'un nou municipi. A més, ha criticat la "incoherència" de CSQP de demanar que es respecti un procés participatiu "per després dir als votants que el resultat no és vàlid" i la seva sorpresa pel posicionament de JxS quan ha recordat que ERC "va demanar aturar el procés" al ple municipal. 

Per part de JxS, Marc Sanglas ha reconegut que "no és una qüestió fàcil" i que hi ha una preocupació per part dels veïns de Bellaterra davant d'una "manca d'inversions" i el fet que alguns serveis no s'han prestat adequadament per part de Cerdanyola. Per això, ha defensat que l'esmena del seu grup anava en la línia d'apostar per la "col·laboració entre les dues administracions" per tal de trobar un punt de consens, així com en el sentit de no disgregar sinó de mancomunar serveis. D'altra banda, ha criticat que C's porti al Parlament "un tema que s'ha de resoldre a escala local" i l'ha acusat "d'intentar buscar diferències que no existeixen". Finalment, Sanglas ha demanat la votació separada dels dos punts, rebutjant que s'instés al Govern a paralitzar el procés però apostant per establir una comissió per millorar el conveni.

El diputat del PP Alberto Vilagrasa ha explicat el seu vot assegurant que els populars estan en general en contra de la segregació de municipis però ha matisat que "s'ha de veure cas per cas". En aquesta línia, ha afegit que a Bellaterra "es donen molt condicionants" perquè vulgui i pugui tenir "entitat jurídica pròpia". Entre aquests condicionants ha apuntat la situació geogràfica de l'EMD, més propera a Sant Cugat del Vallès segons el seu punt de vista; "l'incompliment" dels convenis per part de Cerdanyola i el fet que els ciutadans de Bellaterra viuen "d'esquenes" a Cerdanyola i tenen més relació amb altres municipis comSant Cugat. 

Vilagrasa ha justificat que votaven a favor del punt 2, per tal de crear una comissió per millorar el conveni, per assegurar el compliment del mateix però ha reiterat que el procés per esdevenir un municipi amb entitat jurídica pròpia "es pot iniciar" i ha afegit que si això passa el PP decidirà el seu posicionament final, partint de la base que "de tot es pot parlar sempre que estigui dins dels marges de la llei". 

Des de CSQP, la diputada Marta Ribas ha explicat que amb l'esmena proposada volien modificar el redactat per mostrar el respecte a la consulta feta, consulta en la que ha recordat que "Cerdanyola hi va participar defensant el 'no'". En tot cas, ha dit que el seu posicionament és "apostar pel que unànimement van aprovar els grups municipals", en contra de la segregació, i ha apuntat que no hi ha el consens territorial necessari que requereix la creació d'un municipi a partir de la segregació d'un altre. 

El PSC ha votat a favor de paralitzar el procés perquè ha considerat que els ciutadans de Bellaterra volen separar-se de Cerdanyola "per motius econòmics", en paraules de la diputada Eva Martínez. Martínez ha afegit que seria "un mal precedent que els barris rics marxessin per convertir-se en ciutats riques" i ha denunciat que aquest anhel està fonamentat "en l'egoisme de no contribuir en el bé de la ciutat". 

"Decepció" per al president de l'EMD

El president de l'EMD, Ramon Andreu, ha mostrat la seva "decepció en majúscules" pels resultats de la votació ja que ha recordat que fa temps que s'intenta millorar el conveni i no confien en aquesta via. A més, ha recordat que la consulta que va celebrar Bellaterra el passat setembre era un consulta "legal i acceptada" per l'Ajuntament de Cerdanyola. 

Ha considerat "curiós" que els partits que defensen el dret a decidir de Catalunya no facin el mateix amb el de Bellaterra, cosa que ha assegurat que haurien de fer "per coherència", al mateix temps que ha considerat "curiós" que el PP sigui qui estigui recolzant el posicionament de l'EMD. "El dret a decidir de Bellaterra no s'ha respectat", ha lamentat. Per a Andreu el que ha aprovat la comissió de Governació és "seguir igual".