L'exèrcit espanyol defensa les maniobres a Collserola per «combatre el jihadisme»

Respon a l'Ajuntament de Barcelona, que reclama que cessin les pràctiques, assegurant que els exercicis causen el "mínim impacte"

Redacció
24 de març del 2016
Actualitzat a les 17:14h
L'exèrcit espanyol ha assegurat que les maniobres que porta a terme al Parc de Collserola són "respectuoses amb l'entorn", causen el "mínim impacte" al medi i la "menor molèstia possible" a la població civil. Així ha replicat l'exèrcit la proposició que aquest dimecres ha aprovat l'Ajuntament de Barcelona en què demana al Ministeri de Defensa que no es realitzin més pràctiques militars al parc. En un comunicat, l'exèrcit subratlla que aquestes maniobres al Parc de Collserola serveixes per al "correcte ensinistrament" de les unitats militars, cosa que els permet, segons apunta, "estar preparades per fer front i combatre el terrorisme jihadista i qualsevol amenaça sobre la nostra societat i permetre als ciutadans viure en llibertat i segurs".
La comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat va presentar aquest dimecres una proposició amb el suport de tots els grups municipals a excepció de Ciutadans i el PP que instava el Ministeri espanyol de Defensa a donar "indicacions pertinents perquè no es realitzin més maniobres militars a cap zona propera a centres educatius de la ciutat, posant especial èmfasi al Parc Natural de Collserola" on fins a tretze escoles del districte de Sarrià-Sant Gervasi han expressat les seves queixes durant anys, segons l'Ajuntament de la capital catalana.

L'exèrcit de terra assegura que el Parc de la Collserola és la zona, per la seva naturalesa, "més adequada i imprescindible per a la preparació i sosteniment de l'operativitat" de la unitat del Batalló Barcelona IV/62, situat a la Caserna del Bruc des de fa més de 80 anys. Segons el Ministeri de Defensa, les activitats que es duen a terme a Collserola són de "mínim impacte" i es resumeixen, segons apunta, en la preparació física, "que es realitza vestint peces esportives i marxes de major o menor duresa que a vegades exigeixen portar uniforme i equip complets". El Ministeri reitera que "no es fan exercicis de tir, ni amb munició real ni de salva, ni desplegaments de tropes, ni cap altra activitat que suposi molèsties als veïns o interrupció del tràfic en punts sensibles"

El Ministeri afegeix que els desplaçaments en vehicles es redueixen als "mínims necessaris" per al suport logístic i eviten "sempre" el pas per punts sensibles de les localitats. També recorda que totes aquestes mesures van ser acordades en una reunió mantinguda, fa dos anys, entre l'inspector general de l'exèrcit i els representants dels municipis de la zona.