Es busca Síndic

L’alcalde de Sabadell proposa als grups municipals crear una comissió per repensar les línies de treball de la Sindicatura Municipal de Greuges | Caldrà establir els mecanismes per elegir el successor de Josep Escartín

Josep Escartín, Síndic de Greuges de Sabadell
Josep Escartín, Síndic de Greuges de Sabadell | Albert Segura
Redacció
24 de març del 2016
El proper 31 de març Josep Escartín deixarà el càrrec de Síndic Municipal de Greuges, tal com estableix el reglament de la institució, passats deu anys del seu nomenament. Per aquest motiu, l’alcalde, Juli Fernàndez, ha proposat als grups municipals crear una comissió per treballar de forma imminent per repensar les línies de treball de la Sindicatura Municipal de Greuges, així com els mecanismes de participació i decisió per a la seva elecció.

El càrrec de Síndic Municipal de Greuges l’exerceix Josep Escartín fins al proper 31 de març i, tal com estableix el reglament. Escartín no pot presentar-se a la reelecció, després de 10 anys al capdavant de la institució. Aquesta comissió de treball establirà els termes en els quals s’ha de fonamentar el procés per elegir Síndic, d’acord amb la voluntat del govern municipal de treballar en la redefinició i millora d’aquesta figura de protecció dels drets i les llibertats dels ciutadans davant de l’acció de l’administració.

Elecció i nomenament fins ara

Josep Escartín ha estat el Síndic Municipal des de la creació de la institució l’any 2006. El càrrec té una durada de cinc anys i es pot reeditar cinc anys més. Per tant, ara, no pot tornar a ser reelegit. Segons estableix el reglament vigent fins ara, el Síndic hauria de ser escollit pel Ple municipal a proposta de l’alcalde, escoltada prèviament la Junta de Portaveus:

- L’alcalde, procurant el consens previ dels grups polítics municipals, que podrien presentar els seus candidats, sotmetria al Ple municipal l’elecció del candidat o la candidata al càrrec.

- Proposada la candidatura, resultaria escollida si obtenia la majoria de les tres cinquenes parts dels membres de dret que integren la corporació municipal, en primera votació. En cas de no assolir aquesta majoria, en segona votació n’hi hauria prou amb la majoria absoluta dels membres de dret que integren la corporació per a la vàlida elecció de la persona candidata.

- Realitzada l’elecció, i en compliment de l’acord adoptat, correspondria a l’alcalde nomenar el síndic o síndica municipal de greuges de Sabadell.

10 anys de Sindicatura

La Sindicatura Municipal de Greuges és una eina al servei dels ciutadans, introduïda al món local català per la Llei 21/2002, de 5 de juliol. Té com a funció la protecció i defensa dels drets fonamentals i les llibertats públiques dels veïns del municipi en les seves relacions amb l’ajuntament i els seus ens dependents, supervisant a aquest efecte l’actuació municipal.

A Sabadell, des de la seva creació, ha atès prop de 10.000 persones. Des de llavors, s’han obert 1.664 actuacions, s’han resolt 1.538 i s’ha donat la raó al 75% dels ciutadans i ciutadanes. El síndic ha realitzat també un total de 454 recomanacions a l’Ajuntament de Sabadell.