Per què no es menja carn en Divendres Sant?

La tradició és d'arrel cristiana

Un moment de la processó de Can Puiggener.
Un moment de la processó de Can Puiggener. | Juanma Peláez
Redacció
25 de març del 2016
Actualitzat a les 10:23h
Avui és Divendres Sant, i a banda de les processons com la que s'organitza al barri de Can Puiggener, hi ha altres tradicions arrelades a la tradició catalana. Una d'elles és la de no menjar carn en un dia com el d'avui, fet pel qual se sol substituir per peix o truit. Però, d'on ve aquesta tradició?

En Divendres Sant, l'Església insta a no menjar carn perquè té una representació simbòlica amb el cos de Jesucrist, que hauria estat crucificat en un dia com aquest. Aquest fet suposa retre un record a la figura de Crist, segons la tradició catòlica cristiana.

Un altre raonament passa pel fet econòmic solidari. En l'antiguitat, i en l'entorn de la riba mediterrània, el preu del peix era més baix que el de la carn, motiu pel qual aquell dia, els diners que no es gastaven en carn es destinaven a beneficiència, és a dir, per als més pobres.

Sigui d'una manera o d'una altra, aquesta tradició ha fet que en un dia com avui en moltes taules se serveixi peix o truita, un exemple més de com la religió és molt present en les nostres vides.