L'Ajuntament de Sabadell vol replantejar el centre

Aprofiten el debat urbanístic entorn al Passeig per a analitzar tot l’espai | Al mes de juliol preveuen presentar el projecte definitiu

El Passeig de la Plaça Major, aquest dimarts
El Passeig de la Plaça Major, aquest dimarts | Albert Segura
15 de març del 2016
Actualitzat a les 17:56h
L’Ajuntament de Sabadell ha anunciat la decisió de replantejar el centre de la ciutat a partir d’un procés de debat en què s’analitzarà no només el Passeig de la Plaça Major, flanc de tantes crítiques pel seu resultat deficitari a nivell estètic, sinó el conjunt d’espais que conformen el nucli neuràlgic del municipi. D’aquesta manera, el govern opta per allunyar la lupa i analitzar tot l’eix central, implicant un àmbit d’observació que engloba la plaça Doctor Robert, la Via Massagué o la Rambla.
 
Així ho han presentat en roda de premsa l’alcalde, Juli Fernàndez, i el tinent d’alcalde de territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, que han posat un calendari sobre la taula per a conèixer el projecte resultat del treball que una comissió tècnica durà a terme, i que es farà  públic al mes de juliol. La intenció és que, un cop les obres dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) hagin finalitzat, es treballi en superfície per tenir l’espai del Passeig de la Plaça Major endreçat per retornar-li les seves funcions habituals.
 
D’aquesta manera, fins el juny es durà a terme un procés de discussió i diàleg per elaborar la proposta compartida d’actuació al centre de la ciutat, que es farà pública al juliol. A més, es començaran a fer les obres als accessos de l’estació i es desenvoluparà un programa de dinamització d’aquest espai: “Hem de fer que sigui un espai agradable i atractiu”, assegura l’alcalde, Juli Fernàndez, que preveu que al desembre les obres per adaptar l’espai estiguin acabades, amb el compromís de no afectar la primera campanya de Nadal en què el comerç del centre tindrà el passeig amb plena normalitat.
 
L’objectiu és que els projectes que fins ara s’havien desenvolupat no interfereixin de cap de les maneres en el replanteig que es vol posar sobre la taula, motiu pel qual, per ara, el punt d’aigua i la pèrgola que s’havia projectat en l’àmbit del Passeig queden en suspens. Tot plegat, arriba després de 7 anys de debat i de 28 anys de les primeres obres que es van fer a la zona, concretament per a fer l’aparcament soterrat de la plaça del Doctor Robert. “Tenim la responsabilitat política i històrica de resoldre de forma adequada aquest espai, iniciem quatre mesos de treball conjunt per definir i validar la proposta de l’espai central de la ciutat”, afegeix Fernàndez.
 
“El Passeig ha acabat sent un problema”
 
L’Ajuntament encara la nova fase amb la voluntat de redefinir no només l’espai afectat per les obres del Passeig, sinó un ventall molt més ampli del centre: “El Passeig ha acabat sent un problema, i ara ja el veiem com una oportunitat”, assenyala Serracant, que apunta que no parteixen de cap dibuix sobre la taula, en clara referència al projecte en tres dimensions que va presentar el govern anterior.
 
Per aquest motiu, un equip tècnic interdisciplinari s’encarregarà de l’anàlisi, tot i que també es crearà un espai de discussió política en què hi participaran els diferents grups municipals, i també s’hi donarà veu a les entitats. “Cal un àmbit de treball que englobi l’eix central, per començar a repensar la ciutat amb un problema per a resoldre, com hem fet amb la Ronda Ponent”, explica Serracant.
 
Per aquest motiu, es posen sobre la taula elements com ara la mobilitat, per repensar el transport públic del centre, o fins i tot l’espai subterrani de la Plaça Major, on inicialment s’hi ha projectat un aparcament soterrat: “Plantegem si un aparcament és el millor ús per aquest punt, hi ha elements sobre els quals cal afrontar un debat”, apunta Serracant.
 
De plaça Marcet a Gran Via?
 
L’àmbit d’actuació no s’ha definit, donat que d’entrada es vol plantejar què cal millorar en clau de ciutat. Si bé de moment se sap que el Racó del Campanar es dóna per acabat, planen sobre el centre possibles projectes que passen per limitar la circulació de vehicles a la Via Massagué, la cessió als vianants de gran part del carrer Sant Pere o el tall permanent de la Rambla.
 
Tot plegat propostes i idees que no s’han materialitzat, i que caldrà abordar en profunditat en els propers quatre mesos, d’acord amb les necessitats que presenti la ciutat. Per aquest motiu, no es delimita d’un extrem a un altre la planificació prèvia de l’anàlisi, sinó que es vol deixar marge suficient per a abraçar el màxim d’espai possible.