30 milions d'euros per a plans d'ocupació beneficien el Vallès

La iniciativa de la Diputació de Barcelona podria beneficiar unes 5.000 persones de qualsevol edat de la demarcació barcelonina | La presidenta, Mercè Conesa, explica que el pla es basa en la col·laboració entre ajuntaments i empreses

Mercè Conesa i Dionís Guiteras, aquest dijous
Mercè Conesa i Dionís Guiteras, aquest dijous | Isaac Meler
10 de març del 2016
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el vicepresident primer de la corporació, Dionís Guiteras, han presentat un nou pla de foment de l'ocupació dotat amb 30 milions d'euros. Segons càlculs aproximats de la Diputació, la iniciativa podria beneficiar unes 5.000 persones de qualsevol edat de la demarcació de Barcelona. Les quantitats que podria rebre cada ajuntament s'han calculat en base a xifres d'atur i nombre d'habitants. D'aquesta manera, els més beneficiats seran els de les comarques del Vallès Occidental i el Baix Llobregat.  

Com ha explicat la presidenta, el pla es basa en la col·laboració entre ajuntaments i empreses per afavorir la contractació. Concretament, el programa contempla dues línies d'acció. Una primera dirigida la inserció laboral de persones apuntades al Servei d'Ocupació de Catalunya o als serveis municipals en empreses que signin convenis amb els consistoris, i en segon lloc, la pensada per a persones en risc exclusió social perquè siguin contractades per empreses del tercer sector. Per últim, els propis ajuntaments també podran contractar personal contractació per als seus serveis municipals. 

"Es tracta d'una oferta de màxims", davant la qual cada consistori haurà de presentar el seu pla d'ocupabilitat, segons ha declarat Conesa. A més, possibilita que "el municipi col·labori amb les empreses finançant el salari". En aquest sentit, si bé el pla ha situat un sou mínim equivalent al salari mínim interprofessional d'uns 850 per a una contractació de tres mesos, les recomanacions de la Diputació són de 1.000 euros durant sis mesos. "El que busquem és que la persona pugui tenir una continuïtat mercat de treball", ha subratllat la presidenta, per acabar afegint que el seu compromís es mantenir aquest pla el 2017 i, en l'actual mandat, doblar els 60 milions d'euros que en la legislatura anterior es van destinar a l'ocupació.

Un pla "transversal" 

Guiteras ha intervingut en segon lloc per destacar la "transversalitat" d'aquesta iniciativa, d'una banda, gràcies a la col·laboració entre administracions de nivells diversos, i de l'altra, per la seva facultat de satisfer les "necessitats asimètriques" de cada municipi. El vicepresident també ha remarcat que el programa d'ocupació suposa una "rebolcada a la LRSAL". "El Tribunal Constitucional ha dit que les competències dels municipis no queden laminades per la llei", ha explicat, per concloure: "Per tant, la Diputació de Barcelona s'avança a una resolució del TC". "Hem portat una línia capdavantera de suport al municipi", ha reblat.