Dos detinguts a Sabadell per tràfic i explotació sexual de dones

S’emmarca en una operació de la Policia espanyola a nivell estatal | Les víctimes i els responsables de la xarxa són d’origen nigerià

Redacció
03 de març del 2016
Actualitzat a la 13:11h
La Policia espanyola ha detingut dues persones a Sabadell en el marc d’una operació contra el tràfic i l’explotació sexual de dones. L’operatiu, que s’ha fet a escala estatal, ha permès alliberar cinc joves víctimes que estaven sent explotades i amb la detenció de quatre dels seus membres establerts a l’Estat. A banda de les detencions a Sabadell, també se n’ha practicat una a Montcada i Reixac i una altra  a Martorell.
 
El resultat de l'operació és fruit d'un encreuament d'informacions procedents de dues investigacions diferents realitzades per la Policia tant a Barcelona com a Sevilla. En el primer cas, agents especialitzats en la lluita contra el tràfic d'éssers humans van detectar a Barcelona a una jove de nacionalitat nigeriana a la qual van identificar com a víctima d'aquest delicte i la qual, després de ser-li ofertes totes les mesures de protecció previstes en la legislació , va decidir acollir-se a les mateixes i denunciar la seva situació.
 
En la seva declaració, va assegurar haver estat captada a Nigèria el 2004 per una organització que la va portar fins a Itàlia per via aèria, des d'on va viatjar a Barcelona amb tren i havia estat recollida per una compatriota seva i resident legal a Espanya, que s'havia encarregat de la seva explotació sexual des de llavors. Paral·lelament, a Sevilla, una altra jove nigeriana declarava, després d'acollir també a les mesures de protecció que se li van oferir, que havia arribat a Espanya amb ajuda de la mateixa organització i que des de llavors havia estat obligada a exercir la prostitució a Barcelona sota el control de la mateixa dona que en el primer cas.
 
Les dades aportades per les dues dones en les seves declaracions coincidien en diversos extrems, el que va portar els agents a unificar les investigacions, descobrint una organització nigeriana dedicada a la tracta d'éssers humans amb fins d'explotació sexual, establerta a Barcelona i amb connexions en tots els països pels quals desplaçaven a les víctimes des que eren captades a Nigèria fins que arribaven al seu destí final a casa nostra, que portaria operant com a mínim des de l'any 2004.
 
Sotmeses amb rituals de bruixeria
 
L'organització captava les seves víctimes al seu país d'origen, Nigèria, i des d'allí les traslladava fins a l’Estat espanyol en avió fent escala en altres països europeus o al Marroc. Per a això utilitzaven documentació falsa pertanyent a una tercera persona que residia legalment en algun país de la Unió Europea.
 
Les víctimes eren controlades permanentment per una dona, coneguda com la “mami”, amb la qual compartien domicili i que els marcava les tarifes que havien de cobrar per cada servei sexual. Recaptava diàriament tots els diners obtinguts per cadascuna d'elles, arribant a amenaçar-les i fins i tot agredir-se físicament si algun dia no aconseguien diners.
 
L'operació ha permès la desarticulació de tot l'entramat de l'organització establert a Espanya, amb la detenció de quatre dels seus responsables i l'alliberament de cinc dones que estaven sent explotades sexualment.