Nova vaga d'estudiants contra el «3+2»

Els manifestants han tallat durant mitja hora la via del tren a l'alçada de la UAB | Aquest migdia hi ha convocada una manifestació al centre de Barcelona | També hi ha mobilitzacions en una desena de poblacions més | A la UAB ja és el tercer dia de vaga amb instal·lació de barricades per bloquejar el campus

Els manifestants de la UAB, tallant la via de FGC aquest matí
Els manifestants de la UAB, tallant la via de FGC aquest matí | Carles Palacio
Redacció
03 de març del 2016
Actualitzat a les 10:02h
Els estudiants catalans buidaran avui les aules i sortiran al carrer en contra de la Llei Wert i, més concretament, per mostrar la seva oposició al decret d'implantació de l'anomenat "3+2". Aquest nou model suposa la reducció dels graus universitaris a 3 anys i l'ampliació a 2 dels màsters, que es reserven la formació més específica, motiu pel qual es converteixen en més necessaris que en l'actualitat. Barcelona viurà a partir de les 12 del migdia la principal manifestació però també hi ha mobilitzacions convocades a una desena de poblacions més com Tarragona, Terrassa, Vic, Girona, Manresa i Lleida, entre altres.

A la Universitat Autònoma de Barcelona la vaga ja va començar el dimarts. Avui, per tercer dia, un grup d'estudiants ha aixecat barricades per bloquejar els accessos al campus i facilitar l'èxit de la vaga. Aquest matí un grup d'estudiants ha tornat a tallar la via dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), entre Sant Quirze i Bellaterra, durant aproximadament mitja hora. Ahir, durant una mitja hora, també van tallar la línia que uneix Sant Cugat del Vallès amb Sabadell al seu pas per la universitat.
 

Un grup de manifestants crema contenidors als accessos de la UAB. Foto: Carles Palacio


Contra la "mercantilització" de l'educació

Des del punt de vista del SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans), entitat que ha impulsat la vaga juntament amb les assembles de campus i facultat de les diferents universitats de Catalunya, aquest nou sistema que està per implantar aprofundeix en la "mercantilització" de l'educació. Així ho assegura la seva portaveu Andrea Terron, tot subratllant que "les carreres que no interessen al mercat, com les Humanitats, podrien desaparèixer". 

A més, el canvi de model implicaria un encariment de la formació universitària, ja que, en paral·lel a la devaluació dels graus només hi ha un 33% d'oferta pública de màsters amb uns preus que oscil·len entre els 6.000 i els 33.000 euros, afegeix Terron. "Això expulsaria de l'educació les classes populars", lamenta.

"Sí" a paralitzar el 3+2

Aquesta vegada, la jornada de vaga està precedida per la realització de referèndums a universitats de tot Catalunya per traslladar l'opinió dels estudiants als rectorats i en tots el casos aquesta va ser un "sí" a paralitzar el 3+2. L'últim es va celebrar el 18 de febrer a la Universitat Rovira i Virgili (URV) després de més de dos mesos de consultes estudiantils iniciades el 2 de desembre a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). 
 

Tornen les barricades a la UAB Foto: Carles Palacio



Justament en aquest centre universitari, la vaga ja ha començat avui i ha aconseguit aturar el 100% de les classes, segons els seus organitzadors. La protesta s'ha fet més gran en aquest cas perquè el rector de la UAB, Ferran Sancho, encara "no ha donat resposta a la consulta", declara Mercè Terés, representant de la Coordinadora d'Assemblees de la Facultat. Aquí, un 96% va votar en contra de la Lomce i el 3+2, amb una participació de gairebé 9.000 estudiants (un 26% del total, xifra superior al 15% de participació en les eleccions al rectorat). 

Amb tot, els estudiants de l'Autònoma també participaran en la manifestació de Barcelona el proper dijous, on també hi ha convocats els alumnes de secundària. La marxa partirà de plaça Universitat i recorrerà el centre de la ciutat fins a la plaça Sant Jaume.