Sabadell pressiona els bancs perquè cedeixin habitatges a lloguer social

L’Ajuntament havia de començar a sancionar al febrer però prefereix esgotar el diàleg | Cada setmana es reuneixen amb els representants de les entitats

Protesta en una entitat financera de Sabadell
Protesta en una entitat financera de Sabadell | Albert Segura
Redacció
03 de març del 2016
L’Ajuntament de Sabadell manté la pressió sobre les entitats bancàries perquè cedeixin els seus habitatges buits a la xarxa de lloguer social municipal. L’objectiu és evitar les sancions i fomentar la col·laboració dels bancs per reduir el nombre de persones que no tenen llar.
 
Tot i que inicialment l’objectiu del consistori era començar a sancionar les entitats bancàries que no cedissin pisos a lloguer social a partir del passat mes de febrer, l’Ajuntament ha optat per llimar al màxim les possibilitats d’entesa amb les entitats. “La nostra voluntat és mobilitzar el parc d’habitatges, no posar sancions, i per això hem apostat per una estratègia que passa per desplegar el marc normatiu que tenim a nivell municipal, per, de manera coercitiva, moure el parc d’habitatges”, explica en declaracions a NacióSabadell el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat i regidor d’Urbanisme, Maties Serracant.
 
En aquest sentit, s’està ultimant el registre d’habitatges que hi ha a la ciutat en situació de desocupació i s’han obert els primers expedients, que no significa que derivin tots directament en una sanció. Paral·lelament, s’està treballant amb els bancs, amb qui cada setmana es celebren reunions per abordar aquesta situació i intentar apropar posicions.
 
“Així podem explorar opcions, obrint el ventall de decisions, i per aquets motiu hi ha una partida prevista en els pressupostos de 2016 per a les despeses d’aquesta relació amb les entitats financeres amb l’objectiu de cobrir part de la despesa que suposa un lloguer social”, afegeix Serracant. És per això que algunes de les opcions passen per analitzar l’assumpció del lloguer d’habitatges ocupats en la proporció corresponent i decidir qui n’assumeix la rehabilitació, per exemple.
 
Amb tot, la finalitat és que les famílies no hagin de destinar més del 30% dels seus ingressos, comptant les despeses de subministrament, al lloguer social, fet pel qual la prioritat passa per arribar a acords amb les entitats perquè ofereixin els seus pisos buits a la cartera d’habitatge social municipal.