Sabadell expedientarà els locals de la Zona Hermètica si mantenen l'activitat noctura

L'1 de juny han d'haver tancat tots els locals de l'espai | L'Ajuntament vol encetar una reordenació de les activitats econòmiques per fer-les compatibles amb el descans dels veïns

ACN
02 de març del 2016
Actualitzat a les 10:47h
La discoteca Bora Bora és una de les més emblemàtiques de la Zona Hermètica de Sabadell
La discoteca Bora Bora és una de les més emblemàtiques de la Zona Hermètica de Sabadell | Norma Vidal
L'Ajuntament de Sabadell obrirà expedients als locals d'oci de la Zona Hermètica que no compleixin el pla especial de regulació dels usos recreatius al barri de Gràcia aprovat el 2011, que estableix que les llicències per portar a terme la seva activitat nocturna finalitzen el maig del 2016. El regidor d'Urbanisme del Consistori, Maties Serracant, ha afirmat a l'ACN que l'Ajuntament està "obligat a complir la llei", tot i que ha afegit que paral·lelament s'encetarà un treball per ordenar aquestes activitats i d'altres de tipus econòmic en el conjunt de la ciutat per fer-les compatibles amb el descans dels veïns. Els expedients seran inicialment de disciplina, reiterant als empresaris que les llicències han caducat, i si no s'obté resposta sí que es podria arribar a sancions i el precinte dels locals. Per la seva part, els empresaris estan a l'espera de reunir-se amb l'Ajuntament per abordar aquesta qüestió i han reiterat la seva oposició a traslladar-se.

El pla d'usos establia que les llicències per dur a terme l'activitat d'oci nocturn finalitzaven a finals del maig del 2016. L'Associació de Locals d'Oci Nocturn de la Zona Hermètica va presentar una demanda contra aquest pla, demanda que va desestimar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els empresaris van presentar llavors un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem (TS) contra la sentència del tribunal català i està a l'espera de la seva resolució. 

El pla però marca el fi de les llicències aquest 31 de maig, per la qual cosa Serracant ha recordat als empresaris "que saben des de fa cinc anys quin és el marc legal" i ha afegit que els propis empresaris van decidir emprendre presentar una demanda en contra del marc legal però que, ara per ara, és el que hi ha i s'ha de complir. "No fer-ho és anar contra la norma i això no ho podem fer", ha puntualitzat.

Per aquest motiu, el Consistori obrirà expedients de disciplina a través dels quals s'informarà als propietaris o promotors que han de modificar l'activitat per adequar-se a la normativa o que directament estant fora d'aquesta en el cas que al juny mantinguin la seva activitat "fora de la norma". Ha afegit però que això no vol dir que l'1 de juny es precintaran totes les discoteques sinó que es tramitarà aquest expedient i se seguirà un procediment, que en cas d'incomplir-se novament, sí que podria acabar amb sancions. 

Serracant ha recordat que el pla incloïa el trasllat d'aquestes discoteques al sector de Sant Pau de Riu Sec, una proposta que els propis empresaris també rebutjaven. El regidor ha explicat que tot i que l'anterior govern del PSC defensava aquest trasllat no el va tirar endavant i que ells, com a nou govern, hi estan en contra i tampoc l'han defensat ni tramitat. El regidor ha apuntat que aquest conflicte és herència de l'anterior govern socialista i que quan l'actual govern, encapçalat en un primer moment per ERC i Crida per Sabadell i més tard amb Unitat pel Canvi i Guanyem; va entrar a l'Ajuntament ja no hi havia temps per fer un nou pla especial abans que caduquin les llicències. "Aquest model no el comprem però ens el trobem fet i aprovat des de fa molt de temps", ha puntualitzat Serracant. 

Des de l'Associació de Locals d'Oci Nocturn han explicat a l'ACN que ara per ara estan a l'espera de poder tornar-se a reunir amb l'ajuntament, després que ja ho van fer el passat desembre, i confien en la resolució del TS. En tot cas, han apuntat que traslladar l'activitat abans del maig "és impossible".

Buscar un lloc compatible amb el descans veïnal

Davant d'aquesta situació, el regidor ha assegurat tenir "la porta oberta" a parlar amb els empresaris sobre com gestionar aquesta situació i per trobar un espai a la ciutat, ja que ha assegurat que no tenen una posició en contra de que hi hagi discoteques. Ha puntualitzat però que cal "diversificar" l'oferta d'oci nocturn i que cal buscar un espai on aquestes discoteques no estiguin concentrades en una zona com ho estaven fins ara a la Zona Hermètica i no provoquin molèsties per al descans dels veïns. 

En tot cas, Serracant ha deixat clar que la solució no passa pel trasllat a Sant Pau de Riu-sec perquè ha assegurat que traslladar les discoteques a un entorn periurbà comportaria "dinàmiques negatives". 

Reordenar les activitats

La voluntat de l'Ajuntament de Sabadell no és només reordenar i posar solució a la situació de les discoteques de la Zona Hermètica sinó que el compromís és ordenar les activitats d'oci nocturn a la ciutat en el seu conjunt, ja que ha reconegut que també hi ha "problemes" amb l'ordenació de les terrasses en horari nocturn al centre de la ciutat o amb altres activitats econòmiques en alguns polígons industrials. 

Per tot això, ha explicat que el govern municipal treballarà durant aquest any en la planificació d'usos industrials i econòmics en el conjunt de la ciutat. El Consistori té sobre la taula modificacions de pla general obertes sobre activitats que haurien de permetre fer aquestes figures de planificació noves per tal que totes aquestes activitats quedessin "endreçades". El regidor ha apuntat que en aquesta línia s'ha d'aconseguir també repensar les naus industrials buides i el sòl sense cap ús, dos aspectes que també s'haurien d'incloure en la nova regularització per tal de "revitalitzar" els espais d'activitat econòmica de la ciutat.