Restablert el servei de FGC després del tall realitzat per estudiants de la UAB

Els joves, que protesten contra el pla del "3+2", també han alçat barricades a les entrades de la universitat | El dijous la vaga s'estendrà a la major part d'universitats del país i hi haurà una manifestació al centre de Barcelona

Estudiants tallant la via de FGC al seu pas per la UAB
Estudiants tallant la via de FGC al seu pas per la UAB | Carles Palacio
Redacció
02 de març del 2016
Actualitzat a les 10:01h
Els trens de les línies S2 i S55 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ja tornen a circular amb normalitat un cop finalitzada la manifestació d'estudiants a l'estació de la UAB i que ha obligat a tallar la circulació en aquest punt. Segons ha informat FGC, el servei s'ha restablert quan passaven cinc minuts de les nou del matí, de manera que els manifestants han interromput la circulació durant mitja hora aproximadament. Mentrestant, els trens han circulat de Plaça Catalunya fins a Bellaterra, per una banda, i entre Sant Quirze i Sabadell per l'altra. Els estudiants de la UAB estan cridat aquesta setmana a tres jornades de vaga contra l'aplicació del model 3+2 (tres anys de grau i dos de màster).
Segons FGC, un cop restablert el servei s'ha produït algun retard puntual, però de seguida ha quedat normalitzat.

Des del punt de vista del SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans), entitat que ha impulsat la vaga juntament amb les assembles de campus i facultat de les diferents universitats de Catalunya, aquest nou sistema que està per implantar aprofundeix en la "mercantil·lització" de l'educació. Així ho assegura la seva portaveu Andrea Terron, tot subratllant que "les carreres que no interessen al mercat, com les Humanitats, podrien desaparèixer". 

A més, el canvi de model implicaria un encariment de la formació universitària, ja que, en paral·lel a la devaluació dels graus només hi ha un 33% d'oferta pública de màsters amb uns preus que oscil·len entre els 6.000 i els 33.000 euros, afegeix Terron. "Això expulsaria de l'educació les classes populars", lamenta.
 

Un dels estudiants de la UAB encaputxats tallant les vies de FGC Foto: Carles Palacio

 
"Sí" a paralitzar el 3+2

Aquesta vegada, la jornada de vaga està precedida per la realització de referèndums a universitats de tot Catalunya per traslladar l'opinió dels estudiants als rectorats i en tots el casos aquesta va ser un "sí" a paralitzar el 3+2. L'últim es va celebrar el 18 de febrer a la Universitat Rovira i Virgili (URV) després de més de dos mesos de consultes estudiantils iniciades el 2 de desembre a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). 

Justament en aquest centre universitari, la vaga ja va començar ahir i va aconseguit aturar el 100% de les classes, segons els seus organitzadors. La protesta s'ha fet més gran en aquest cas perquè el rector de la UAB, Ferran Sancho, encara "no ha donat resposta a la consulta", declara Mercè Terés, representant de la Coordinadora d'Assemblees de la Facultat. Aquí, un 96% va votar en contra de la Lomce i el 3+2, amb una participació de gairebé 9.000 estudiants (un 26% del total, xifra superior al 15% de participació en les eleccions al rectorat). 

Amb tot, els estudiants de l'Autònoma també participaran en la manifestació de Barcelona el proper dijous, on també hi ha convocats els alumnes de secundària. La marxa partirà de plaça Universitat i recorrerà el centre de la ciutat fins a la plaça Sant Jaume.
 

Estudiants preparant barricades a la UAB Foto: Carles Palacio

 

Estudiants preparant barricades a la UAB per la vaga del «3+2» Foto: Carles Palacio