El guix del Monument al Treball, en una mostra sobre Josep Clarà

Es tracta de l'escultura que presideix la plaça del Doctor Robert | La mostra obrirà portes el 10 de març a Barcelona i posteriorment es desplaçarà a Olot

El Monument al Treball de Sabadell
El Monument al Treball de Sabadell | ACN
Redacció
28 de febrer del 2016
El Monument al Treball, l'escultura de Josep Clarà que hi ha instal·lada a la plaça del Doctor Robert de Sabadell, és una de les peces que il·lustren l'univers d'aquest artista català que es durà a terme a partir del 10 de març a la capital de La Garrotxa, Olot. El MEAM i el Museu de la Garrotxa mostren l’univers de Josep Clarà a partir dels originals de l'artista olotí.

El Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) de Barcelona exposarà a patir del 10 de març la mostra Al taller de Josep Clarà. Guixos d’un escultor irrepetible. L'exposició, coproduïda amb el Museu de la Garrotxa d’Olot, està centrada en la figura de l’artista olotí, un dels creadors catalans més destacats de la primera meitat del segle XX i un dels artistes amb més projecció internacional de la seva generació.

Entre les més de 80 peces que formen part de la mostra, destaquen els guixos d’obres escultòriques emblemàtiques com ara La deessa i Joventut (1928), que es poden veure a la plaça Catalunya de Barcelona; Monument al treball (1915), situada a la plaça del Doctor Robert de Sabadell; Maternitat (1948), ubicada a la plaça Clarà d’Olot, i Retrat femení (1913), peça de guix que conserva els punts fets per l’escultor que li van permetre passar el guix a marbre.

L’exposició, comissariada per Cristina Rodríguez Samaniego, en col·laboració amb Irene Gras Valero, obre una finestra a l’univers Clarà a partir dels guixos més rellevants de cada una de les èpoques de la prolífica vida de l’escultor. Tots ells procedeixen de l’antic Museu Clarà, juntament amb dibuixos, fotografies i altres materials visuals.

Molts d’aquests guixos es mostren al públic per primera vegada. Procedeixen del Museu de la Garrotxa d’Olot, on es conserva la major part dels treballs de l’artista i on s’han restaurat més d’una setantena de peces. Es tracta de l’obra de Clarà més autèntica i primigènia, a partir de la qual crea les seves escultures en materials definitius, com ara el marbre i el bronze.

Segons un comunicat difós aquest dijous, la mostra pretén apropar els visitants a la figura de l’escultor i a la seva obra que, després del tancament del Museu Clarà de Barcelona (1995), havia quedat una mica oblidada. L’exposició presenta dos vessants que s’interrelacionen i construeixen una mirada diferent i renovada sobre aquest artista. D’una banda, s’explica la trajectòria de Josep Clarà (Olot, 1878 - Barcelona, 1958) i se’n destaquen les obres més importants, moltes d’elles inèdites. I de l’altra, s’explora el concepte del taller de l’artista i s’il·lustra el treball de l’escultor, els seus processos creatius, el funcionament del taller i les tècniques emprades.

Al taller de Josep Clarà. Guixos d’un escultor irrepetible es podrà veure al MEAM del 10 de març al 12 de juny de 2016 i al Museu de la Garrotxa d’Olot del setembre de 2017 al gener de 2018.