El Museu de la Ciència supera per primer cop els 100.000 visitants anuals

Per al 2016, el mNACTEC inaugurarà nous espais expositius i elaborarà un estudi de l'impacte econòmic i el retorn social que l'equipament té sobre la ciutat de Terrassa i l'entorn

per La Torre , 28 de febrer de 2016 a les 14:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Passejant per les exposicions del museu Foto: Marcel Marsal


El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha rebut 104.403 visitants l'any 2015 en la seva seu de Terrassa, una xifra que representa un increment d'un 15% de públic respecte a l'any anterior i que és la més alta dels 31 anys d'història d'aquest museu. Les dades s'han donat a conèixer durant la visita al Museu que ha fet aquest divendres el conseller de Cultura, Santi Vila, acompanyat el director del Museu, Jaume Perarnau.

 

El conseller Sant Vila ha recorregut el museu Foto: Marcel Marsal

Segons el responsable de l'equipament, aquest augment de visitants es deu a un major interès del públic per les noves activitats i exposicions programades, a un increment del públic escolar i a una major i més àmplia participació en les activitats familiars i de cap de setmana. Dels més de 100.000 visitants registrats a la seu de Terrassa, el 52% públic correspon a visitants individuals, un 46% és públic escolar i el 2% restant són altres grups de visitants.
 

Els visitants globals de les tres seus del mNACTEC (Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera i Farga Palau de Ripoll) sumen més de 116.590 persones. El conjunt dels museus del Sistema Territorial del mNACTEC, integrat per 26 centres d’arreu de Catalunya que expliquen una temàtica o la industrialització en un espai concret del territori català, ha rebut 501.400 visites el 2015.
 
2015: restaurant, web i murs
 

El mNACTEC prepara noves exposicions per al 2016 Foto: Marcel Marsal

Amb la voluntat de donar més visibilitat al Museu, obrir-lo a la ciutat de Terrassa, esdevenir un veritable referent nacional, incentivar la seva proposta museològica descentralitzada per tot el territori, difondre el patrimoni de la societat industrial del país i interactuar amb altres formes i models culturals, durant el 2015 el mNACTEC ha posat en marxa els projectes següents: el portal web Mapa del Patrimoni industrial de Catalunya; l’obertura del local de cafès, vins i platets La Fàbrica 1909; el projecte de visibilització i dignificació de l’entorn Murs del mNACTEC, i les activitats relacionades amb altres disciplines culturals com la música, el cinema o la dansa.
 
El 2015 el mNACTEC ha inaugurat set exposicions temporals, amb una importància especial de la mostra Una autopista darrere l’endoll, produïda per Red Eléctrica de España, i altres mostres relacionades amb la incidència de la industrialització al nostre país.
 
Durant el 2015 el mNACTEC ha prioritzat també la seva tasca de conservació i restauració dels més de 20.000 objectes que formen part de les seves col·leccions. S’han adquirit 65 objectes, se n’han restaurat una setantena i s’han digitalitzat dos fons fotogràfics que són accessibles a través del web del Museu. Pel que fa a l’acció educativa, el 2015 s’han rebut més de 47.587 visitants escolars de 637 centres educatius i s’han organitzat cursos de formació del professorat en temes de ciència i tecnologia.
  
2016: nous espais i projectes

Durant la visita també s'han donat a conèixer les principals accions que el mNACTEC té previst dur a terme enguany i que inclouen:
 
- El llançament d’Eix, la nova revista del mNACTEC sobre cultura industrial, tècnica i científica
- El projecte Un museu al carrer, un carrer al museu de participació ciutadana sobre el patrimoni intangible de la societat industrial, que comptarà amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge
- El nou espai d’innovació museològica Els Tresors del museu, dedicat a les col·leccions del mNACTEC
- L’exposició, per primera vegada a l’estat espanyol, de l’exposició de producció italiana Le macchine di Leonardo da Vinci
- Un nou espai expositiu dedicat a les sinèrgies entre els diferents àmbits de les arts creatives i la ciència, la tecnologia i el món industrial
- La presentació d’un estudi sobre l’impacte econòmic i el retorn social que el mNACTEC té a la ciutat de Terrassa i l’ampliació d’aquest estudi al conjunt de tot el Sistema Territorial del mNACTEC.
 

El conseller Sant Vila firmant el llibre de visites Foto: Marcel Marsal

 

Un 46% dels visitants al museu és públic escolar Foto: Marcel Marsal

 

Participació