Un documental rodat a Sabadell, primer premi en un festival a l'Uruguai

Es tracta de “Menazka” i relata la vida d’un polonès que va passar per 3 guetos i 6 camps de concentració | L’ha dirigit el professor de l’Escola Pia David Serrano i l’ha enregistrat en emplaçaments com el mateix col·legi i el torrent de Colobrers

David Serrano, director, i Jaume Pedrós, so i música, amb el premi
David Serrano, director, i Jaume Pedrós, so i música, amb el premi | Elena Aguilar
15 de febrer del 2016
El documental Menakza (la cassola), que ha dirigit el professor de l'Escola Pia de Sabadell David Serrano, ha estat premiat com a Millor Documental al Festival Punta del Este Jewish Film Festival, que s'ha celebrat aquesta setmana passada a l'Uruguai. La cinta és una coproducció de la Universitat Ramon Llull, la Universidad ORT Uruguai i Inquiets Media, i protagonitzat pel supervivent Isaac Borojovich i l'estudiant de l'Escola Pia Sabadell Camino Llonch. 

La pel·lícula ha guanyat el Premi al Millor Documental al festival, i competia amb una vintena de llargmetratges de l'Argentina, Israel, els EUA i Polònia. El documental planteja la necessitat del relleu de la memòria, amb guió de David Serrano i Aníbal Salazar, el so i la composició musical de Jaume Pedrós i la fotografia de Genís Sánchez, amb infografies de Toni Rubio.
Fotografia: David Serrano (director) i Jaume Pedrós (so i música).

Menazka s'ha rodat a la nostra ciutat, al torrent de Colobrers o a Cal Ventura, on s’hi han dramatitzat passatges reals de la vida de Borojovich, però també a l’Escola Pia, on un grup d’estudiants li van fer preguntes sobre el seu passat. Entre elles, Camino Llonch, una jove estudiant de segon de Batxillerat que el va acompanyar en el seu retorn al camp de concentració de Bergen-Belsen, a Alemanya, per conèixer de primera mà el seu relat coincidint amb el 70è aniversari de l’obertura del camp.
 

Isaac Borojovich explicant la seva història a estudiants de l'Escola Pia de Sabadell. Foto: Albert Segura