Entesa per Sabadell alerta de l'estat del patrimoni històric

La formació vol un pla de preservació

El Vapor Turull de Sabadell
El Vapor Turull de Sabadell | Entesa per Sabadell
Ana González
12 de febrer del 2016
Actualitzat a les 9:50h
Entesa per Sabadell proposa que el pressupost d'aquest any, en fase d'elaboració, inclogui una partida per a la preservació del patrimoni. La formació alerta de la necessitat d'un pla que intervingui de manera urgent per consolidar els diferents elements patrimonials, posar fi al seu deteorirament progressiu i evitar la seva ruïna, mentre no s'inicien les obres de rehabilitació.

De fet, per a Entesa per Sabadell les mesures han d'anar més enllà i cal un Pla integral de Patrimoni que determini les actuacions i prioritats de rehabilitació, i que defineixi els usos i les formes de gestió dels edificis públics. Això inclou per exemple la creació d'una Oficina del Patrimoni i d'una Taula del Patrimoni. A més, proposa que tingui vinculats plans d'ocupació comunitària.

La formació alerta que bona part del patrimoni de la ciutat ha patit en els darrers anys "els efectes del desinterès i el menyspreu" per part dels responsables públics, fet que ha comportat un deteriorament molt important. Masies, vapors i molins de propietat municipal, que formen part de la relació de béns protegits, presenten un estat d’abandonament o de ruïna, diu Entesa per Sabadell, que cita exemples com les masies de Can Llong, Can Rull, Ca n’Oriac, Can Mimó, Can Lletget i Can Borrell; molins com el Molí d’en Font i el Molí d’en Torrella; vapors com el Vapor Turull i la nau de llevant del Vapor Pissit; la Casa Maternitat i la Torre del Canonge.