Els treballadors de Delphi mostren un cert optimisme

Els alcaldes de l'entorn els han traslladat el seu suport | Sant Cugat obre la porta a incentius fiscals per futurs inversors però "no a qualsevol preu"

Els alcaldes vallesans en l'acte de suport als treballadors de Delphi
Els alcaldes vallesans en l'acte de suport als treballadors de Delphi | Juanma Peláez
Maria Belmez
11 de febrer del 2016
Actualitzat a les 20:18h
El president del comitè d'empresa de la planta de Delphi a Sant Cugat del Vallès, José Antonio Morán, ha mostrat "cert optimisme" en que la reindustrialització "pot acabar amb èxit" però han demanat "flexibilitat" a l'empresa en els terminis per negociar-la. Els representants dels treballadors s'han reunit aquest dijous al matí amb la direcció en una trobada que ha estat "cordial i constructiva", tot i que Morán ha lamentat que la direcció s'ha mostrat "poc flexible" i ha comunicat que a principis d'abril "hi haurà excedents de plantilla" fet que es podria traduir en l'inici d'un expedient d'ocupació. A la tarda ha estat el torn dels alcaldes de l'entorn, que s'han trobat amb els afectats.

Moran ha explicat que hi ha "diverses empreses" interessades en la fàbrica i en "part de la plantilla". El president ha fet aquestes declaracions després de la reunió amb alcaldes del Vallès Occidental, on l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, ha explicat que estudien donar incentius fiscals a les companyies interessades en quedar-se la planta de Delphi però ha alertat que no es farà "a qualsevol preu".

Morán ha explicat que durant la trobada amb la direcció se'ls ha comunicat que hi ha diverses empreses interessades en comprar la fàbrica però no ha volgut desvetllar ni el nombre ni els noms de les companyies per garantir la "confidencialitat" del procés. Algunes d'aquestes ja han visitat la fàbrica. A la reunió també hi ha assistit l'empresa subcontractada encarregada de buscar un possible inversor, i que té contracte fins a finals d'abril. 

De fet, el comitè d'empresa ha reclamat a la direcció "que no acceleri" el procés i que doni més marge per a la negociació per tal que la fi de l'activitat de Delphi no es produeixi abans que l'inici del possible nou inversor sinó que es permeti coincidir en el temps tot el procés. Morán ha lamentat que si l'empresa no accepta ampliar els terminis "posarà pals a les rodes" a la possibilitat que culmini amb èxit la negociació.

El president del comitè ha reiterat que la mesura anunciada del tancament és "desproporcionada", que la planta és competitiva i ha tornat a denunciar que el que es busca és una "deslocalització cap a Rumania". Tot i això, ha assegurat que no volen discutir les causes que addueix l'empresa sinó que el seu objectiu és "continuar treballant" i per això la discussió se centrarà en que "es garanteixi la reindustrialització, que es mantingui l'activitat i el màxim nombre de llocs de treball".

Ha afegit que els representants dels treballadors estan disposats a seure a negociar i ha posat en valor que han demostrat la seva "professionalitat" perquè després de l'anunci del tancament previst per a finals d'any no han iniciat mobilitzacions i continuen treballant. Ha dit que entenen que si volen que algú es quedi amb l'empresa i l'activitat la millor manera de contribuir al procés negociador és continuar treballant. Tot i això, no ha descartat futures mobilitzacions segons com avancin els fets. 

Les condicions dels treballadors per aquesta reindustrialització és que es mantinguin el major nombre de llocs de treball –l'empresa compta amb 540 treballadors directes-, que es garanteixi la màxima qualitat d'aquests llocs i que el projecte sigui "il·lusionant" i de futur.

A partir d'ara, les reunions entre el comitè i l'empresa es faran de manera setmanal i els representants dels treballadors han demanat "ser part i no només oients" en tota la negociació.
Per la seva part, l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès ha explicat que estan estudiant la possibilitat de donar incentius fiscals a les companyies interessades en quedar-se la planta de Delphi però ha dit que per això cal que el Consistori conegui quin és el projecte que volen posar en marxa i que es compleixi el manteniment del màxim nombre de llocs de treball i que aquest projecte sigui de futur. "Podem donar avantatges però no a qualsevol preu", ha dit. 

Suport dels alcaldes

La reunió de la tarda ha comptat amb el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez; i els alcaldes de Sabadell, Juli Fernàndez; Terrassa, Jordi Ballart; Rubí, Ana Maria Martínez; Ripollet, Josep Maria Osuna, i les regidores de Cerdanyola, Elvi Vila, i Barberà, Sandra Ramos, a més de Conesa. Els batlles han traslladat al comitè d'empresa el seu suport en la lluita per mantenir l'activitat i els llocs de treball. 

Després de la trobada, el president del Consell Comarcal ha explicat que es convocarà de manera urgent el Pacte per la segona reindustrialització al Vallès Occidental per tal de tractar aquesta qüestió, així com la situació de la indústria a la comarca per evitar que es puguin produir processos com aquest. A més, ha expressat el compromís de la comarca amb la indústria i ha celebrat el missatge "potent" que ha donat Sant Cugat assegurant que els terrenys de Delphi no es requalificaran i es permetrà cap activitat que no sigui la industrial.