L'Uruguai acull l'estrena d’un documental rodat a Sabadell

Es tracta de “Menazka” i relata la vida d’un polonès que va passar per 3 guetos i 6 camps de concentració | L’ha dirigit el professor de l’Escola Pia David Serrano i l’ha enregistrat en emplaçaments com el mateix col·legi i el torrent de Colobrers

Camino Llonch, Isaac Borojovih i David Serrano, a l'Escola Pia de Sabadell
Camino Llonch, Isaac Borojovih i David Serrano, a l'Escola Pia de Sabadell | NacióSabadell / Cedida
08 de febrer del 2016
Actualitzat a les 9:46h
La vida d’Isaac Borojovich a estat marcada per la persecució de què la seva família va ser víctima. Nascut a la localitat de Svir, Bielorússia, l’any 1927, va haver de passar per 3 guetos i 6 camps de concentració pel fet que la seva família era jueva. De tots ells, però, se’n va sortir gràcies a una cadena d’afortunades circumstàncies, que l’han permès créixer i fer família a l’Uruguai. Pel camí, però, hi va deixar pares i germans.
 
El professor de l’Escola Pia de Sabadell David Serrano ha posat la lupa sobre la biografia d’aquest supervivent de la barbàrie nazi, la història del qual s’ha plasmat en un documental que rep el nom de Menazka, "la cassola" en l’idioma original de Borojovich, en honor a un dels elements que li ban salvar la vida. “L’olla la duia sempre lligada al peu, i era el recipient amb què s’havia d’anar a recollir el menjar”, recorda Serrano.
 
El professor de Can Colapi ha rodat a la nostra ciutat, al torrent de Colobrers o a Cal Ventura, on s’hi han dramatitzat passatges reals de la vida de Borojovich, però també a l’Escola Pia, on un grup d’estudiants li van fer preguntes sobre el seu passat. Entre elles, Camino Llonch, una jove estudiant de segon de Batxillerat que el va acompanyar en el seu retorn al camp de concentració de Bergen-Belsen, a Alemanya, per conèixer de primera mà el seu relat coincidint amb el 70è aniversari de l’obertura del camp.
 
L’estrena del documental es farà aquesta setmana a l’Uruguai, en el marc  del Festival Punta del Este – Jewish Film Festival, on també està nominat en les categories de Millor Documental i Millor Pel·lícula. Al setembre s’estrenarà a Europa, de manera simultània a Barcelona, Madrid i també a Sabadell, on es projectarà al Cinema Imperial.
 
Produït per la Universitat Ramon Llull i la Universidad ORT d’Uruguai, i amb la producció executiva a càrrec d’Inquiets Media, la previsió és que també es pugui veure en diferents televisions, però que també pugui circular per diferents festivals.
 
Presentació de la seva darrera novel·la
 
Serrano també aprofitarà la seva estada a l’Uruguai per presentar la seva darrera novel·la, El Llanto de la Maleta, basada en el documental sobre la Giza i la Danuta, una noia que van arrencar de la seva família i una líder de la resistència polonesa contra els nazis. “En la novel·la explico en primera persona com desenvolupo la investigació fins que veig que les històries es poden entrellaçar”, explica Serrano.
 
La novel·la es presentarà també aquesta setmana entrant a Montevideo, en aquest cas amb Giza, que ara té 75 anys i viu a l’Uruguai.
 

David Serrano amb Giza i una foto familiar. Foto: NacióSabadell / Cedida