El Col·legi d'Odontòlegs es personarà com a acusació en el cas Funnydent

El president dels dentistes carrega contra aquest tipus de clíniques i adverteix que "no és un cas aïllat"

ACN
06 de febrer del 2016
El Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) es personarà com a acusació en el cas Funnydent de presumpta estafa, després que dues clíniques dentals de Mataró i Sabadell tanquessin de manera sobtada deixant els clients amb tractaments pagats a mig fer.

El president del COEC, Antoni Gómez, ho ha explicat abans de reunir-se amb un grup d'afectats, on ha advertit que aquest "no és un cas aïllat". Segons Gómez, hi ha altres clíniques que no estan registrades que poden suposar un risc pel consumidor. "L'odontologia ha de ser dels dentistes i no dels empresaris", ha etzibat. Gómez recomana ara als afectats adreçar-se a centres registrats de dentistes col·legiats per reprendre els tractaments.

Dels tipus de clíniques com Funnydent, explica, cal desconfiar de la seva manera de procedir: "Hi ha una rotació enorme de professionals i no t'atén sempre el mateix, el sistema de finançament lliga el pacient amb la clínica fins al final i el gran problema és que sovint no és propietat d'un dentista, sinó d'un empresari que posa la salut en un segon terme".

Gómez també ha detallat que el Departament de Salut i el Col·legi d'Odontòlegs estan "avançant" pel que fa a la reclamació de les històries clíniques dels afectats per a la seva custòdia. La petició al Jutjat de Madrid que porta el cas ja s'ha fet i espera que aviat es pugui accedir a les dades per guiar als pacients a acabar els seus tractaments.

El president del COEC diu que és important conèixer en quin punt s'han quedat els tractaments per fer un bon seguiment de cada cas i ha reclamat que els pacients tinguin garantida ara la "lliure elecció de professionals" a l'hora de reprendre els tractaments. Adverteix que hi ha financeres que podrien "obligar" alguns pacients a triar una clínica determinada.

En aquest sentit, des del Col·legi d'Odontòlegs s'aconsella als afectats que vagin "a una clínica registrada". "No pot ser que el tractament te'l vengui un comercial", ha exclamat. Gómez alerta que "malauradament" el cas de Funnydent "no és excepcional" i adverteix als afectats que podrien haver altres clíniques del mateix estil que ara es vulguin aprofitar de la seva situació.

Unes 400 persones ateses als Ajuntaments

En paral·lel a les diferents trobades que es fan amb professionals de diferents àmbits que poden assessorar els afectats, els Ajuntament de Mataró i Sabadell posen a disposició dels afectats les Oficines Municipals d'Informació al Consumidor (OMIC) per ajudar-los en la tramitació de les reclamacions.

En la darrera setmana s'han atès unes 200 persones a Mataró i unes 200 més a Sabadell. A través d'aquestes oficines, es faciliten les eines per demanar la paralització dels crèdits que hagin contret amb entitats financeres o per al retrocés dels pagaments ja efectuats. Les OMIC tenen a la seva disposició un model de petició a les financeres i bancs perquè suspenguin les quantitats compromeses com a conseqüència del tancament de les clíniques.

En aquestes vistes, també s'informa sobre les pautes a seguir per reclamar el retrocés dels diners, en funció també dels sistemes emprats: efectiu, targeta de dèbit o targeta de crèdit i proporciona altres recursos com un model de burofax per a qui vulgui adreçar-se a l'empresa a títol individual i emprendre accions judicial, així com també s'informarà si hi ha un procés concursal per tal de saber com afegir-s'hi. Les OMIC aniran incorporant informació sobre altres possibles vies una vegada es conegui la veritable situació de l'empresa.