Jordi Soriano, imputat del «cas Mercuri», al capdavant d'Andorra Airlines

Soriano descarta que la imputació afecti la imatge de la companyia

La vicepresidenta d'Andorra Airlines, Heloísa Oliveira, i del president, Jordi Soriano.
La vicepresidenta d'Andorra Airlines, Heloísa Oliveira, i del president, Jordi Soriano. | ACN
Ana González /ACN
03 de febrer del 2016
Actualitzat a les 17:46h
L'exportaveu del PP a l'Ajuntament de Sabadell, Jordi Soriano, imputat en el cas Mercuri, és el president de la nova companyia aèria Andorra Airlines, que s'ha presentat aquest dimarts i té previst començar a operar regularment en els propers mesos.Tot i la seva implicació en el cas de presumpta corrupció, encara obert, Soriano ha descartat que això afecti la imatge de la companyia. 

De fet, el nom de Mercuri es va atribuir en referència a la mitologia grega i a la funció de missatger que feia, la mateixa que Soriano hauria fet en la presumpta trama de corrupció entre les parts interessades. Entre elles, serien empresaris i representants polítics, com l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos.

Andorra Airlines vol connectar l'Aeroport d'Andorra-La Seu amb els de Madrid, Palma de Mallorca, Porto, París i Londres. L'inici dels vols regulars serà durant l'abril i la freqüència serà setmanal. Andorra Airlines preveu unes 500 operacions i transportar uns 24.000 passatgers durant el primer any. Soriano ha explicat que la línia neix amb dos objectius, el d'unir Andorra i el Pirineu amb la resta de l'Estat espanyol i d'Europa, i portar gent a Andorra i la Seu d'Urgell i que els seus habitants puguin viatjar sense haver de desplaçar-se a Lleida o Barcelona amb les incomoditats que això comporta.

Els bitllets, que es comercialitzaran a través de la plataforma Amadeus, oscil·laran entre els 102 euros el trajecte d'anada a Madrid i els 214 el trajecte a Londres.

La companyia operarà amb dos models d'avions d'última generació, un ATR42 amb capacitat fins a 40 passatgers i un ATR70 amb capacitat de fins a 70 passatgers. En una primera fase aquests avions seran de lloguer per, amb un marge de tres anys, adquirir cinc aeronaus pròpies. En aquest sentit, Soriano ha assegurat que "l'objectiu final d'Andorra Airlines és treballar amb avions propis i personal propi". 

Des de la línia aèria s'ha agraït el suport de les administracions, tant govern d'Andorra com de la Generalitat, per la complicitat per fer el seu projecte possible. Entre la complicitat destaca el suport per facilitar que cada vol tingui una connexió amb la Seu i Andorra mitjançant un llançadora d'autobusos.

Soriano ha explicat que la inversió inicial per posar en marxa l'empresa ha estat de 45 milions d'euros, fet que demostra, diu exdirigent del PP, que la seva imputació no afecta la imatge de la companyia. "Si així ho fes m'apartaria i seguiria com a accionista", ha assegurat Soriano als periodistes.

El cas Mercuri

L'exportaveu del PP de Sabadell ha reiterat en diverses ocasions la seva innocència com ho va fer davant la Comissió d'Investigació sobre el Frau i l'Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política. En seu parlamentària, Soriano va assegurar que en cap cas va intercedir com a regidor de l'oposició perquè alts càrrecs a l'Ajuntament de Sabadell, entre ells l'exalcalde, Manuel Bustos, cobressin comissions procedents d'empreses. 

Entre d'altres, Soriano també està imputat en les peces separades 6, que se centra en uns abocaments de runa als terrenys de Can Xupa, i en la 31. Aquesta investiga un presumpte delicte continuat d’estafa a la Seguretat Social comés per l'exportaveu del PP de Sabadell. Segons la investigació, des del 2006 el popular cobrava una invalidesa permanent de més de 2.000 euros, mentre exercia les seves funcions al consistori vallesà i realitzava la seva activitat professional i empresarial. 

També s’investiguen les presumptes transferències il·lícites que Soriano rebia a l’empresa familiar GTA ONLAE SL (una societat formada per la seva dona i fills) procedents d’assessoraments verbals a diverses empreses, entre elles la funeraria Torra SA, Premier Life SL, Constrenius SL o la d’un particular vinculat a aquesta empresa que, segons les converses intervingudes, hauria cobrat per la intermediació de Soriano amb el consistori per les obres de reforma del cementiri de Sabadell.