La Festa Major, en mans dels sabadellencs

L’Ajuntament engega un procés participatiu per repensar el model de la cita | Es debatran les propostes i es potenciaran els punts forts

Redacció
01 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:12h
Moment d'una de les proves del Saballut de Ferro
Moment d'una de les proves del Saballut de Ferro | Juanma Peláez
L’Ajuntament de Sabadell ha decidit posar en mans dels ciutadans el model de Festa Major que a partir de 2017 tindrà la capital vallesana. Ho farà a través d’un procés participatiu per posar en marxa un debat sobre el model, obert a totes les parts interessades i als sabadellencs en general.
 
L’objectiu és diagnosticar els punts forts i els punts febles de la festa, elaborar un conjunt de propostes de millora, per acabar amb un document consensuat que defineixi el model de Festa Major, és a dir, els elements que hi prenen part i com s’organitza.
 
D’aquesta manera, el proper 5 de març es durà a terme una jornada de debat, durant el mes d’abril es posaran en marxa uns grups de treball i es farà una enquesta ciutadana, aquesta, però, desenvolupada durant la Festa Major d’aquest any, tot plegat per presentar els resultats de cara a la celebració de l’any 2017.
 
“Cal fer un repàs del que han sigut totes les festes majors fins ara, el debat ha de ser exhaustiu i profund, per això necessitem un any per portar-lo a terme, tot i que la Festa Major del 2016 ja inclourà elements que sorgeixin del procés que ara proposem”, explica la regidora de Cultura, Montse Chacon.
 
A banda, es crearan tres comissions de seguiment, una de tècnica integrada per representants de les regidories i serveis que intervenen en la Festa Major (Cultura, Esports,Participació Ciutadana, Logística, Policia Local, Via Pública, Comerç, Comunicació,etc.), una altra que aplegarà representants de les entitats que vulguin formar-ne part, i, finalment, una comissió política formada per tots els grups municipals que presents al consistori. 
 

Els diables han entrat amb torxes de colors dibuixant una Senyera. Foto: Juanma Peláez


 
Un model caducat
 
“El model actual de Festa Major prové del 1979, i és voluntat del nou govern encetar un debat que permeti actualitzar, revisar i renovar-ne el patró, tenint en compte que la Festa Major és la posada de llarg del Govern, l’aparador que permet presentar-nos davant la ciutat i el país”, assegura la tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Participació, Marisol Martínez.
 
El procés participatiu que es proposa s’emmarca en la voluntat del Govern municipal de generar espais de reflexió, opinió i consens sobre diversos aspectes d’interès ciutadà. Se suma, per tant, als processos similars engegats fins ara: el procés de consulta i validació “Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat” i l’auditoria ciutadana “Posem llum a l’Ajuntament”.
 

Castell de focs de la Festa Major 2014. Foto: Juanma Peláez