El Sabadell antic ressuscita a Facebook

La pàgina “Sabadell Siglo XX” recupera fotografies populars de la capital vallesana | Els usuaris en poden penjar de pròpies, que es mesclen amb les d’autors coneguts

El Passeig de la Plaça Major amb Sant Fèlix de fons
El Passeig de la Plaça Major amb Sant Fèlix de fons | Font
Albert Segura
31 de gener del 2016
Actualitzat el 02 de febrer a les 16:59h
Tot i que la tecnologia s’ha associat sempre amb el futur, també és una eina fantàstica per fer una mirada enrere i revisar el passat. Les xarxes socials, a més, han obert una finestra a la participació, on colze a colze es pot arribar a construir un projecte, per molt amateur o casual que sigui, per recuperar part de la història oblidada.
 
Això és el que ha passat amb la pàgina de Facebook batejada amb el nom de Sabadell Siglo XX, una finestra que va crear l’internauta Juan Pedro García Aranda i que avui dia gestiona amb la col·laboració de la sabadellenca Roser Sabater, que també participa en altres pàgines com Patrimoni Sabadell, on també s'hi recullen imatges històriques i actuals de la ciutat. L’aportació dels usuaris que en formen part ha permès recuperar imatges del segle passat que per molts havien quedat oblidades o simplement desconeixien que existien, com la Rambla amb calçada al centre, un baixador de tren a l’alçada de Gran Via amb Rambla o el Passeig tal i com els més nostàlgics el recorden.
 

L'Escola Pia de Sabadell. Foto: Font "Sabadell Siglo XX"

 
“Moltes fotos les treia d’internet, però totes les que es podien trobar ja les vam posar, un bon amic meu, un senyor gran, ha retallat totes les fotos que ha trobat per casa seva i un o dos cops per setmana me n’enviava quatre o cinc”, explica Sabater. Això va permetre recuperar imatges de publicacions i premsa escrita, moltes de les quals formen part de l'Arxiu Hisòric Sabadell.
 
“Més endavant, vam buidar la casa de la mare d’un cosí meu quan va morir, i vam trobar més retalls de fotografies, les vaig recollir, les vaig escanejar i les vaig penjar al grup”, afegeix l’administradora de la pàgina, que assegura que molts usuaris esperen que cada dia pengi una o més fotos, però que a vegades no hi ha suficient material. “Molts cops recupero de les més antigues que vam pujar, perquè hi ha usuaris que no les coneixen”, explica.
 

El Passeig de la Plaça Major als anys 40. Foto: Sabadell Siglo XX / AHS



Aportació popular
 
La col·laboració dels membres de la pàgina també és important, donat que poden aportar imatges d’arxius personals que quedarien amagades en un calaix. “Sempre intentem posar autor i data, però hi ha moltes imatges on això no hi figura”, apunta, fet pel qual demana que ningú s’enfadi si no indexen bé una imatge. L’objectiu, diu, és que tothom pugui gaudir d’aquest passeig pel passat i, si pot ser, que aporti informació nova.
 
D’aquesta manera, es pot veure com era el Passeig de la Plaça Major als anys 20, el pes del tren a nivell per l’actual Gran Via, el barri de Can Puiggener, o reviure l’ambient en discoteques com el Blau Blanc o el Concor. Actualment, la pàgina compta amb més de 3.000 membres, molts dels quals s’han convertit en aportadors d’imatges per convertir el portal en una autèntica màquina del temps.
 

El baixador de la Rambla amb la Gran Via. Foto: Font "Sabadell Siglo XX"