Diverses joventuts volen eliminar els símbols franquistes de Sabadell

Es tracta de les JEV, JERC i JSUC | Han fet un manifest conjunt i portaran la proposta al ple municipal

Redacció
28 de gener del 2016
El president de la FAV, Manuel Navas, penjant el cartell de carrer de la República.
El president de la FAV, Manuel Navas, penjant el cartell de carrer de la República. | Albert Segura
Les JERV, les JERC i les JSUC de Sabadell estan disposades a eliminar tota la nomenclatura franquista de la ciutat. Els tres col·lectius han signat un manifest conjunt en defensa de la memòria històrica, coincidint amb l'aniversari de l'entrada de les tropes feixistes a la capital vallesana, el 27 de gener de 1939. 

Les tres joventuts, a més, anuncia que impulsaran una moció conjunta perquè l'Ajuntament retiri els símbols feixistes que hi ha a la ciutat. El manifest conjunt és el següent:

Avui, 27 de gener, es commemora el 77è aniversari de l’entrada a Sabadell de l’exèrcit feixista fet que va desencadenar en la dictadura del General Franco qui acabà amb la llibertat dels sabadellencs i sabadellenques.

La secció local de Sabadell de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC), Joves d’Esquerra Verda (JEV) i Joventut Socialista Unificada de Catalunya (JSUC) recordem a totes les persones que vam ser assassinades a mans dels feixistes per defensar la llibertat, la democràcia, els drets de Catalunya i tot allò que representava la Segona República.​ No oblidem aquells que van haver de fugir i viure en l’exili durant anys per la seva ideologia, totalment contraria a la de la dictadura, com ara l’escriptor sabadellenc Joan Oliver, conegut com a Pere Quart.

La mort de Franco, el 20 de novembre de 1975, va donar pas a una transició que 30 anys després no ha acabat. Actualment encara queden restes visibles d’aquest règim, com ara el Valle de los Caídos, les fosses comunes o la sentència de mort, encara vigent, sobre Lluís Companys.

A Sabadell encara tenim carrers amb noms de col•laboradors del règim​, com el carrer Alfons Sala, conegut partidari del règim feixista i encarregat d’acabar amb La Mancomunitat, o la plaça de l’alcalde Marcet, alcalde de la ciutat entre 1940 i 1960; també continuen visibles plaques dedicades al nacionalcatolicisme, com per exemple, a les façanes de la Puríssima i de la Santissima Trinitat, i símbols falangistes del Ministerio de la Vivienda.

Considerem que en una ciutat del Segle XXI i amb vocació democràtica, l’existència d’aquests símbols heretats del franquisme és una ofensa a la memòria de les víctimes del règim i creiem que aquests emblemes no tenen lloc en l’actual sistema democràtic.

Aquesta és una vella reivindicació de l’esquerra antifeixista de Sabadell, que sempre ha estat compromesa amb l’eliminació de qualsevol resta física de la dictadura franquista. Avui, però, volem renovar aquest compromís perquè tenim memòria i sabem que si no combatem el feixisme aquest avança, tal com hem vist els darrers dies a Polònia, Alemanya, França o Grècia.