història

L'exposició del fotògraf Francesc Casañas ja compta amb catàleg propi

Es tracta del docuemnt que acompanya la mostra que acull el Museu d'Història

per Redacció , 30 de gener de 2016 a les 18:00 |
La Plaça Major de Sabadell, al fons les peixateries, dècada de 1920 | Francesc Casañas
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'exposició Francesc Casañas i Riera. El retrat d’una ciutat (Sabadell, 1909-1936) disposa des d'aquesta setmana de catàleg propi. Es tracta del material que acompanya la mostra que es pot veure al Museu d'Història, i que recull algunes de les millors instantànies del fotògraf sabadellenc.

El llibre incorpora una selecció de 78 fotografies, que il·lustren el valor fotogràfic i documental de l’obra de Casañas, la qual actualment es conserva a l’AHS i constitueix una de les joies del patrimoni fotogràfic sabadellenc. Els autors són David Gonzàlez i Isabel Pardo, tècnics de la secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell, i Rafel Torrella, de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. 


El catàleg explica els orígens familiars de Francesc Casañas, el seu pas per l’Acadèmia Catòlica i per l’Associació de la Premsa, com també la seva tasca en defensa del patrimoni històric, mitjançant la fotografia d’elements històrics, però també a través de l’acció directa rescatant peces patrimonials i treballant activament en pro de la creació d’un Museu de la Ciutat. 

El seu paper com a pioner del fotoperiodisme queda àmpliament traçat a partir d’un detallat seguiment de tots els diaris i revistes que van publicar fotos seves. Així mateix, es fa una valoració de la importància patrimonial del fons Casañas per a la ciutat de Sabadell.


La mostra

L'exposició recull imatges que ens transporten al Sabadell de principis del segle XX, a la ciutat i sobretot a la gent que cada dia caminava pels carrers, tan semblants però tan diferents als d'ara. S’hi veuen les festes, les curses esportives, el món de treball, els nous equipaments i també les evocadores fotografies del rodal, amb el bosc de Can Feu, les masies encara en vida i els paisatges agrícoles que les envolten. 

Moltes de les fotografies exposades provenen de la gran tasca que Casañas va fer com a fotoreporter publicant a nombrosos diaris d’arreu del país. A l’exposició s’hi pot veure una mostra d’aquests reportatges publicats en diferents diaris i revistes. En aquells anys les imatges de Francesc Casañas van donar a conèixer Sabadell, ja que van ser portada d’alguns mitjans com La Vanguardia, el Diari de Barcelona i l’ABC, entre altres. 

A més de la tasca de fotoreporter, Casañas va treballar activament per salvaguardar el patrimoni històric i arqueològic. Amb el seu amic Lluís Mas van portar a terme l’inventari iconogràfic del Vallès. Inventari que ha esdevingut de gran importància, ja que moltes de les peces que hi surten es van destruir o estan extraviades i, per tant, les fotografies de Casañas han esdevingut l’únic testimoni de moltes de les peces d’art religiós de les esglésies de Sabadell i de la comarca.

 

Participació