L'exposició del fotògraf Francesc Casañas ja compta amb catàleg propi

Es tracta del docuemnt que acompanya la mostra que acull el Museu d'Història

Redacció
30 de gener del 2016
La Plaça Major de Sabadell, al fons les peixateries, dècada de 1920
La Plaça Major de Sabadell, al fons les peixateries, dècada de 1920 | Francesc Casañas
L'exposició Francesc Casañas i Riera. El retrat d’una ciutat (Sabadell, 1909-1936) disposa des d'aquesta setmana de catàleg propi. Es tracta del material que acompanya la mostra que es pot veure al Museu d'Història, i que recull algunes de les millors instantànies del fotògraf sabadellenc.

El llibre incorpora una selecció de 78 fotografies, que il·lustren el valor fotogràfic i documental de l’obra de Casañas, la qual actualment es conserva a l’AHS i constitueix una de les joies del patrimoni fotogràfic sabadellenc. Els autors són David Gonzàlez i Isabel Pardo, tècnics de la secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell, i Rafel Torrella, de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. 

El catàleg explica els orígens familiars de Francesc Casañas, el seu pas per l’Acadèmia Catòlica i per l’Associació de la Premsa, com també la seva tasca en defensa del patrimoni històric, mitjançant la fotografia d’elements històrics, però també a través de l’acció directa rescatant peces patrimonials i treballant activament en pro de la creació d’un Museu de la Ciutat. 

El seu paper com a pioner del fotoperiodisme queda àmpliament traçat a partir d’un detallat seguiment de tots els diaris i revistes que van publicar fotos seves. Així mateix, es fa una valoració de la importància patrimonial del fons Casañas per a la ciutat de Sabadell.

La mostra

L'exposició recull imatges que ens transporten al Sabadell de principis del segle XX, a la ciutat i sobretot a la gent que cada dia caminava pels carrers, tan semblants però tan diferents als d'ara. S’hi veuen les festes, les curses esportives, el món de treball, els nous equipaments i també les evocadores fotografies del rodal, amb el bosc de Can Feu, les masies encara en vida i els paisatges agrícoles que les envolten. 

Moltes de les fotografies exposades provenen de la gran tasca que Casañas va fer com a fotoreporter publicant a nombrosos diaris d’arreu del país. A l’exposició s’hi pot veure una mostra d’aquests reportatges publicats en diferents diaris i revistes. En aquells anys les imatges de Francesc Casañas van donar a conèixer Sabadell, ja que van ser portada d’alguns mitjans com La Vanguardia, el Diari de Barcelona i l’ABC, entre altres. 

A més de la tasca de fotoreporter, Casañas va treballar activament per salvaguardar el patrimoni històric i arqueològic. Amb el seu amic Lluís Mas van portar a terme l’inventari iconogràfic del Vallès. Inventari que ha esdevingut de gran importància, ja que moltes de les peces que hi surten es van destruir o estan extraviades i, per tant, les fotografies de Casañas han esdevingut l’únic testimoni de moltes de les peces d’art religiós de les esglésies de Sabadell i de la comarca.