Detinguts dos caps dels Bombers i un exalt càrrec d'Interior pels contractes dels mitjans aeris

La Policia Nacional espanyola ha escorcollat la seu central del cos d'emergències a Bellaterra i la de la regió metropolitana sud, ubicada a Sant Boi de Llobregat | L'operació investiga la possible contractació irregular d'aeronaus | En total hi ha 21 detinguts arreu de l'Estat

Un camió de Bombers de la Generalitat a la seu de Bellaterra, amb l'edifici al fons.
Un camió de Bombers de la Generalitat a la seu de Bellaterra, amb l'edifici al fons. | ACN
Redacció
13 de gener del 2016
Actualitzat el 14 de gener a les 18:49h
La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest dimecres cinc persones per la possible contractació irregular de mitjans aeris. Es tracta del cap de sala central dels Bombers i exresponsable de mitjans aeris, Manel Bosch; el cap de guàrdia de la regió metropolitana sud, el sotsinspector Ramon Dinarès, un exalt càrrec d'Interior i dos empresaris.

Els arrests s'ha produït després dels escorcolls a la seu central dels Bombers de la Generalitat a Bellaterra (el Vallès Occidental) i a la de la regió metropolitana sud, ubicada a Sant Boi de Llobregat.

El registre de la coneguda Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) està relacionat amb una denúncia per presumptes suborns per la contractació fraudulenta del servei dels mitjans aeris per les campanyes forestals a l'empresa Avialsa. L'operació està coordinada pel jutjat d'instrucció número 2 de Sagunt.

L'empresa Avialsa ha tingut avions contractes per tasques de vigilància i extinció d'incendis forestals i per operacions de salvament pel Ministeri espanyol de Medi Ambient, la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, la Xunta de Galicia i el Govern de la Rioja, entre altres.

En declaracions a l'ACN, l'empresa Avialsa ha defensat que no hi ha "cap escletxa d'il·legalitat" en les adjudicacions a la Generalitat i que s'han fet les auditories corresponents. Així mateix, recorden que fa més de 30 anys que l'empresa treballa amb el govern català.

Escorcolls arreu de l'Estat

A més de Catalunya, l'operació  s'ha desenvolupat de manera simultània a València, Balears, Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura; hi ha més de 30 persones i 20 empreses investigades per arreglar suposadament concursos públics. En total, la policia ha arrestat 21 persones. 

La causa, que continua secreta, està oberta per organització criminal, alteració del preu en concurs públic, falsedat mercantil, prevaricació, suborn, malversació, falsedat en document públic i negociació fraudulenta a funcionari públic.