Comencen els treballs de reforestació de Can Deu

La Fundació Sabadell 1859 i les entitats de la ciutat hi participen colze a colze | Les tasques se centren en les àrees d’accés al bosc i que són més difícils de regenerar

NacióSabadell
30 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:26h
Màquines treballant en la zona afectada per la ventada
Màquines treballant en la zona afectada per la ventada | Albert Segura
Les tasques per reforestar les zones més complicades del bosc de Can Deu han posat fil a l’agulla, després de la destrucció de què va ser víctima l’espai amb la ventada del 9 de desembre de 2014. Els treballs es duen a terme en les zones d’accés al bosc i que són més complicades de reforestar soles, motiu pel qual es treballa colze a colze amb les entitats implicades de la ciutat.
 
L’espai, amb una extensió de 86 hectàrees, comprèn el Bosc de Can Deu, que va ser adquirit per Caixa Sabadell l’any 1964 per protegir-lo de l’especulació urbanística, transformant-lo en un Centre d’Activitats Ambientals. L’any 1992 va ser declarat Forest Protectora i actualment n’és la propietària i gestora la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, hereva de l’antiga Obra Social de Caixa Sabadell.

L’estimació dels arbres caiguts al bosc de Can Deu durant la ventada, feta pels agents rurals i per enginyers forestals, va ser del 75-80% sobre el total. La quantitat d’arbres abatuts s’estima en 45.000 exemplars. Després d’uns intensos i complexos treballs de desembosc i neteja, actualment la finca ja es troba en condicions per iniciar les actuacions i les feines que ens han d’ajudar a recuperar aquest espai natural tant estimat pels ciutadans de Sabadell i comarca.

La intenció de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 és mantenir aquesta forest com a lloc d’esbarjo i gaudi de la ciutadania. Per aquest motiu, es va crear una Comissió Tècnica integrada per experts destinada a planificar la recuperació del bosc, les conclusions de la qual determinen que cal afavorir la regeneració natural del bosc allí on s’està produint, fer un seguiment de la vegetació i reforestar els espais amb escassa o nul·la regeneració.
 

Arbres caiguts per la ventada a Sabadell. Foto: Norma Vidal



La reforestació

La campanya de reforestació es durà a terme en quatre punts d’accés al bosc, allí on la presència humana ha fet que el sòl estigui més compactat i no hi hagi brotat cap nou plançó (Sant Julià d’Altura, Sant Vicenç de Verders, aparcament de la carretera Sabadell/Matadepera i sector de Vallehermoso). A cadascuna d’aquestes àrees es dedicarà una jornada en diumenge dels mesos de gener i febrer de 2016 i està previst que a cada àrea hi puguin participar entre quatre i cinc entitats de la ciutat.

La preparació dels clots, el reg d’establiment, les eines i les plantes seran a càrrec de l’Espai Natura, mentre que la feina de plantar-los anirà a càrrec dels voluntaris de les entitats. Es preveu fer una plantació d’uns 1.000 exemplars per hectàrea de pi blanc, alzina i pi pinyer. Però precisament un dels objectius d’aquestes jornades és implicar més a la societat en la conservació de la forest, i per això seria desitjable que les persones i famílies voluntàries es comprometin a fer un seguiment dels arbres que hagin plantat i en tinguin cura els primers anys per assegurar en la mida del possible l’èxit de la reforestació.

Per altra banda, segons detalla la fundació en un comunicat, a la major part del bosc on l’opció primera serà la de deixar actuar lla regeneració natural, caldrà fer un seguiment del desenvolupament dels nous plançons. Es crearan tres àrees on es marcaran 50 exemplars de les espècies arbòries presents a cada àrea. Dos cops l’any caldrà fer un seguiment d’aquests exemplars tot omplint un model de fitxa amb les dades actualitzades dels mateixos.

Les entitast que hi participen són la Unió Excursionista de Sabadell, el Club Natació Sabadell, l’ADENC, la Fundació Bosch i Cardellach, l’Associación Andaluza San Sebastián de los Ballesteros, la Hermandad Nuestra Señora La Virgen de la Fuensanta, la Lliga Protectora d’Animals de Sabadell, l’AMPA de les escoles Can Deu, Ribatallada, La Floresta i Sant Julià, la Nova AAVV Can Deu, l’AAVV de la Planada del Pintor i de Ca n’Oriach, Càritas Interparroquial de Sabadell, Creu Roja de Sabadell, l’Associació d’Empleats Jubilats i Pensionistes de Caixa Sabadell, l’Associació de Voluntaris del BBVA, empleats del BBVA i el Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals.