El canvi de govern i el jihadisme marquen el 2015 a Sabadell

Repassem les principals notícies que ens ha deixat aquests darrers 12 mesos a la ciutat | La desfeta del Sabadell, les múltiples eleccions d'aquest any i els efectes de les ventades de desembre de 2014 han estat uns altres dels esdeveniments destacats

Redacció
03 de gener del 2016
Actualitzat el 07 de gener a les 10:15h
Juli Fernàndez i Joan Carles Sánchez, fent el traspàs de govern
Juli Fernàndez i Joan Carles Sánchez, fent el traspàs de govern | Juanma Peláez
Si aquest 2015 serà recordat per un fet polític destacat a Sabadell és pel canvi de govern, amb Juli Fernàndez investit com alcalde i on el PSC va passar el relleu primer a un govern d'ERC i Crida per Sabadell i més tard ampliat a quatre, amb l'entrada d'Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell. Els socialistes, liderats per Josep Ayuso, van guanyar les eleccions del mes de maig, però van perdre la confiança de gran part de l'electorat que tenia consolidat, amb la lectura obligatòria dels efectes del cas Mercuri, que va esquitxar de ple el partit i l'exalcalde, Manuel Bustos, imputat i condemnat, amb tres regidors més del seu govern i diversos treballadors municipals implicats en una presumpta trama de corrupció i tràfic d'influències.

 

Els germans Manuel i Francisco Bustos arriben a la seu del TSJC per ser jutjats. Foto: Rafa Garrido


Aquest any també s'ha conegut la primera sentència del cas Mercuri, amb una condemna fallada el mes de març sobre l'exalcalde Bustos per tràfic d'influències d'un any i quatre mesos de presó que encara no és ferma. El jutge del TSJC també va condemnar l'exsecretari d'organització del PSC, Daniel Fernández González, i el germà i exregidor de Bustos, Paco Bustos, amb la mateixa pena, i a pagar una multa de 60.000 euros, a més de 4 anys 6 mesos i 1 dia d’inhabilitació per càrrec públic. Pel que fa a l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez García, se la va condemnar per un delicte de prevaricació a una pena de 7 anys d’inhabilitació per càrrec públic.

 

Moment en què el detingut de Sabadell surt de l'edifici. Foto: Albert Segura


La irrupció del terrorisme jihadista ha xocat de ple amb la societat europea, i Sabadell també ha estat implicat amb la detenció d'Antonio Sáez Martínez, conegut com el perruquer de Can Llong. El passat mes d'abril, una informació interna va permetre als Mossos d'Esquadra desplegar un operatiu amb què es van practicar diverses detencions, entre elles les de l'home, resident al barri sabadellenc. Presumptament formava part d'una cèl·lula islamista preparada per atemptar a Catalunya, amb objectius com la central dels Mossos, el Complex Egara, situat a Sabadell, i amb la idea d'assassinar una persona davant de càmera per a difondre-ho.

 

Veïns i polítics de Sabadell durant el minut de silènci sota el crespó negre de l'Ajuntament Foto: Cristóbal Castro


La violència masclista també ha deixat empremta, desgraciadament, aquest any a la ciutat. 
La policia holandesa va trobar el cos sense vida de Sandra Garcia, veïna de Sabadell que va desaparèixer a la ciutat d'Utrecht assassinada a mans del seu exmarit, que va ser detingut i que havia estat denunciat prèviament per maltractament. Els fets van passar a mitjans d'agosti van commocionar una ciutat que va expressar el seu rebuig amb un minut de silenci davant l'Ajuntament.

 

La part posterior de la masia de Can Deu, sense arbres. Foto: Albert Segura


El 2015 també ha servit per fer balanç de la ventada de desembre de 2014, un temporal que va afectar tota la ciutat i sobretot el bosc de Can Deu, convertit en determinats sectors en un solar. Les conseqüències han dut a determinar que no tornarem a veure'l com era en dècades, on les opcions de replantació s'han descartat en la pràctica totalitat, optant per una regeneració natural de l'espai.

 

Bandera del Centre d'Esports Sabadell. Foto: CES


En l'àmbit esportiu, la notícia més destacada de l'any passa pel Centre d'Esports Sabadell i la pèrdua de la categoria, caient a Segona B. Tot i els reiterats esforços per a salvar l'equip amb diferents entrenadors que han passat en una sola temporada per la banqueta arlequinada, el conjunt va acabar caient, amb l'objectiu ara de recuperar la seva presència a Segona A.

 

Ambient en una escola de Sabadell. Foto: Albert Segura


Les múltiples eleccions d'aquest any, començant per les municipals del mes de maig i acabant en les espanyoles de desembre, han marcat un any convuls a nivell polític, configurant un escenari que ha donat la volta com un mitjó en totes les administracions. Amb tot plegat, el primer dia de campanya de les eleccions al Parlament va estar marcat per la celebració de la Diada i laVia Lliure de l'avinguda Meridiana de Barcelona, amb una forta presència de sabadellencs.
 

Pas del punter pel tram de Sabadell. Foto: Albert Segura